MTI/mszp.hu | Belföld | utcanév tarlós istván Budapest
2013. június 12. 09:27

Töröljék a Tormay Cécile közt az utcanévjegyzékből!

Az MSZP azt kéri, hogy töröljék a Tormay Cécile írónőről elnevezett közt a fővárosi utcanévjegyzékből.

Horváth Csaba, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője szerdán a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatón megdöbbentőnek nevezte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásáig továbbra is
egy "vállaltan antiszemita és fasiszta" írónő nevét viselné egy közterület. A szocialista politikus tájékoztatása szerint a Helga naplója című könyvet ajándékozza Tarlós István főpolgármesternek, ami egy Auschwitzot megjárt kislány történetéről szól. Arra kérte a városvezetőt: vonja vissza a legutóbbi ülésen hozott határozatot és törölje a fővárosi utcanévjegyzékből mindazokat - így Tormay Cécile-t -, akik "nem alkalmasak arra", hogy a nemzeti egységet képviseljék.

A közgyűlés szerdai ülésén Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére újratárgyalják a Tormay Cécile íróról, műfordítóról történő közterületi elnevezést.

Horváth Csaba szólt arról is, érthetőnek tartja, hogy a főváros olyan nagy múltú sportegyesületet támogat, mint a Fradi, de nem racionális ugyanazon a napon tenni ezt, amikor a Vidám Park végleges bezárásáról dönt a testület. Arra kérte a városvezetőt: tegye lehetővé, hogy az intézmény továbbra is fogadjon látogatókat.

Lendvai Anna, az MSZP fővárosi képviselője a színházigazgatói pályázatok kiírásával összefüggésben azt kérte: a városvezetés engedje be a szakmai bírálóbizottságba a legnagyobb ellenzéki pártot és "eszébe ne jusson" a szakmai véleményt figyelmen kívül hagyni, ahogy tette Újszínház és József Attila Színház esetében.