Észak Online
2011. augusztus 03. 14:42

Történelmi hibát követett el Orbán

Soros uniós elnökként Európában szóba sem hozta a devizahitelesek ügyét.

Történelmi hiba, hogy Orbán Viktor az uniós elnöki tisztség ellátása idején semmit sem tett a devizahitelesek ügyének megoldása érdekében. Pedig ez nem csupán magyar, hanem közép-európai probléma is egyben, a lengyelek és a csehek is hasonló cipőben járnak, mint mi. Ennek ellenére a magyar kormányfő meg sem kísérelte, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen az ügyről. Mindezt dr. Varga László országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnökhelyettese (képünkön jobbra) jelentette ki szerdán, Miskolcon. Ugyanezen a tájékoztatón Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke azt mondta: amit az államadóssággal kapcsolatban a Fidesz művel, az nem más, mint „politikai habverés", s ha az adósságnövekedés miatt valóban felelősségre vonnák a kormányfőket, akkor Orbán Viktornak is a vádlottak padján lenne a helye. A megyei elnök ettől függetlenül úgy véli, kizárt, hogy egy civilizált országban ilyen eljárás egyáltalán elkezdődhessen.

Gúr Nándor emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás utáni első és második jobboldali kormány is növelte az államadósságot, melynek végül az lett a következménye, hogy 1994-ben az akkori GDP-hez viszonyítva 91 százalékos adósságot hagytak örökül a Horn-kormányra. A szocialisták 1997-re 62 százalékra szorították le ezt a követelésállományt, ami éves szintre vetítve bő 9-9 százalékos csökkentést jelent. Ez a csökkenés az első Orbán-kormány idején 2001-ig folytatódott, bár jóval lassabb ütemben, mint azt megelőzően. 2001-re 53 százalék lett az adósságállomány, ám innentől kezdve megindult a növekedés: a szocialista kormány 2010-ben már 77-78 százalékkal adta át az országot a Fidesznek, az pedig egy év alatt 81 százalékra tornázta fel a hitelállományt.

Mint Gúr Nándor fogalmazott, a 2001 és 2010 közötti növekedésben benne van az első Orbán-kormány által elindított lakásvásárlási hitelezési program (4 százalékkal), s a nyugdíjkifizetési rendszerből kiesett magán-nyugdíjpénztári megtakarítások pótlása (12 százalék) is. Ez utóbbiról szólva a képviselő megjegyezte: ha a rendszert meghagyják, akkor 15-20 múlva jelentősen kevesebb nyugdíjat kellett volna az államnak saját kasszából kifizetnie, hiszen a kieső részt már a nyugdíj-megtakarításokból lehetett volna finanszírozni. Ezt a reménybeli kifizetés-csökkenést előlegezte meg az állam hitelből, de úgy látszik, hiába, hiszen az Orbán-kormány tavaly államosította a megtakarításokat, vagyis a későbbiekben is az államnak kell majd gondoskodnia a nyugdíjasokról.

A szocialista politikus hangsúlyozta: ha a civilizált és demokratikus országokkal szemben Magyarországon büntetőjogilag mégis felelősségre vonnák a kormányfőket korábbi gazdaságpolitikájuk miatt, akkor Orbán Viktort is a bíróság elé lehetne citálni, hiszen kormányzásának egy éve alatt 3-4 százalékkal nőtt az adósságállomány. Ők ráadásul úgy növelték az adósságot, hogy közben a jómódú, gazdag embereknek kedveztek (például az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével), míg a szocialista kormányok az alacsonyabb jövedelmű emberekre költötték a pénzt (a pedagógusok bérére, vagy nyugdíjemelésre, nyugdíjkorrekcióra).

Gúr Nándor beszélt arról is, hogy a Fidesz korábbi állításaival ellentétben egyáltalán nem nőtt a bűnözés mértéke a szocialista kormányok idején, viszont most, az elmúlt egy év alatt jelentősen, főleg az állampolgári vagyon elleni bűncselekmények száma. Nincs tehát rend, mint azt korábban ígérték, de nem teljesült az új munkahelyek létesítésére vonatkozó ígéretük sem. A radikális adócsökkentés is csak a gazdagokat érintette, a kiskeresetű emberek most jó ha megkapják azt, amit tavaly ilyenkor. „Azt látjuk, hogy a kormány egyáltalán nem foglalkozik az emberek problémáival. Ma több munkával lehet kevesebb bérhez jutni, az álláskeresési támogatások és a közmunkaprogram átalakításával, az arra fordítható pénzek brutális csökkentésével, a munka törvénykönyvének megváltoztatásával növelték az emberek kiszolgáltatottságát, s magukra hagyták a devizahiteleseket is" – jelentette ki.

Dr. Varga László ez utóbbi témában hangsúlyozta: nemcsak, hogy történelmi hibát követett el Orbán Viktor, amikor uniós elnökségünk alatt Európában nem kezdeményezte a devizahitelesek problémáinak megoldását, de még Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterről is bebizonyosodott, hogy a levegő beszélt, amikor azt mondta – még 180 forint körüli svájci frank árfolyamon –, hogy forintosítani fogják a valutában felvett adósságokat. Ennek már akkor is nagyon kevés realitása volt, most meg pláne, hiszen szerdán reggel a 250 forintot is meghaladta az alpesi valuta értéke.

A képviselő felsorolt három javaslatot, melyekkel szerinte csökkenteni lehet a devizában eladósodottak kiszolgáltatottságát. A szocialisták elsőként azt javasolják, hogy a bankok a hitelezéssel járó adminisztratív költségeket ne devizában, hanem az adott ország nemzeti valutájában számolják fel. Másodszor azt, hogy egy meghatározott árfolyamszint felett az árfolyam elszabadulásának terhét a bank és az adós közösen viselje, azt ne terheljék kizárólag a hitelesekre. Végezetül pedig azt, hogy európai jogszabály tiltsa meg az egyoldalú szerződésmódosítást. A javaslatot – mint dr. Varga László elmondta – Herczog Edit szocialista Európai Parlamenti képviselő már be is nyújtotta az Európai Bizottsághoz.

Dr. Varga László elmondta azt is: az MSZP elvárja, hogy a kormány valóban foglalkozzon ezzel a problémával, hiszen milliók életét keseríti a folyamatosan erősödő frank miatti törlesztőrészlet-emelkedés. A kormány viszont semmiféle állami forrást nem biztosít a bajba jutottak megsegítésére, hiszen az általuk ígért eszközkezelő is csupán 2 milliárddal kezdheti meg a működését, miközben az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése miatt évente 600-700 milliárd forintnyi bevételtől fosztja meg magát az állam. Szerinte azért is lépnie kell a Fidesznek, mert a kialakult helyzetért ők maguk is felelősek: 2000-ben, az első Orbán-kormány idején hozták meg azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a bankok olyan feltételekkel hitelezhessenek, amilyen feltételek mellett emberek százezrei kötötték meg szerződéseiket 2000 és 2008 között.