Történelmi választás lesz 2014-ben Magyarországon

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerint történelmi választás lesz 2014-ben Magyarországon, a szocialista párt ennek megfelelően készül rá.

A szocialisták elnöke kedden Békéscsabán sajtótájékoztatón azt mondta: a Fidesz is elkezdte a kampányt, "kampánykormányzás" folyik az országban, amire a szocialista pártnak is "tempóváltással" kell reagálnia.

Megjegyezte: az MSZP az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási szövetség mellett minden olyan, kormányváltást szorgalmazó párttal együtt kíván működni, amelyikkel azonos a cél, "szétrobbantani azt a centrális teret", amelynek kiépítésére a miniszterelnök törekedett.

A 2014-es választás kampányának várható stílusáról szólva Mesterházy Attila megjegyezte: nem kampány lesz, "hanem harc, élet-halál küzdelem". A Fidesz "semmilyen eszköztől nem fog visszariadni" - tette hozzá.

Mesterházy Attila szólt a párt gazdasági programjáról, amely a munkahelyteremtésre és a gazdasági növekedésre fókuszál. A kis- és a közepes vállalkozásokon különösen nagy az adóteher, nem jutnak hitelhez, és nem találnak piacot - mondta

A trafikpályázatokra és a földpályázatokra utalva az MSZP elnöke megjegyezte: úgy látszik, ilyen a Fidesz "működési mechanizmusa".

A szekszárdi Fidesz-képviselő trafikpályázattal kapcsolatos keddi nyilatkozatára reagálva Mesterházy Attila kifejtette: ha igaz az, amit a képviselő mond, hogy részesei voltak a pályázati elbírálásnak, akkor ezzel bűncselekményt is elkövettek, hivatali hatalommal való visszaélést.

Mesterházy Attila emlékeztetett arra, hogy hétfőn a legfőbb ügyészhez fordult a kiskereskedelmi dohánykoncesszióról szóló pályázatok ügyében, kedden pedig Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszternek tette fel azt a kérdést, hogyan kerülhetett a Fidesz választókerületi elnökeihez a pályázók listája, hogyan érvényesítették a pályázatok elbírálásánál az általuk megfogalmazott kéréseket. "Csak Szekszárdra adták-e oda a Tolna megyei listát, vagy minden megyében hasonlóképpen történt a pályázatok elbírálása és a helyi 'Fidesz-potentátok' dönthettek róla?" - összegezte kérdését az MSZP elnöke.

Kifogásolta, hogy sokan azért nem pályáztak, mert a meghirdetett profitráta mindössze négy százalék volt, majd azt a nyertesek kihirdetése után Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár "egy törvénymódosítással tíz százalékra emelte" és a miniszterelnök azt mondta, hogy további két százalékkal szeretné emelni. Mesterházy Attila hangsúlyozta: a tizenkét százalékos profitráta morálisan és jogilag is elfogadhatatlan.