TÖRVÉNYESSÉGI AGGÁLYOK

A Békés Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti osztályának 30 nap áll a rendelkezésére, hogy törvényességi szempontból megvizsgálja az Életfa Szociális Szolgáltató Központ és a Joghatás Kft között létrejött „munkahelyi étkeztetés és egyéb vendéglátás” lebonyolítására kötött szerződést. 

A múlt heti Békéscsabai Közgyűlés elé került beszámolóból és mellékleteiből kiderült, hogy a Békéscsabai Kistérségi Szociális Intézmény által kötött szerződések túlzott kifizetések gyanúját vetik fel. Konkrét lépés azonban most először történt az ügyben, amikor a Kormányhivatal illetékes osztályának állásfoglalását kértem a fenti szerződés esetében.

Amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik a szociális intézmény által kötött szerződéseket törvényesnek kell tekinteni, de az etika problémák máris világosan látszanak. A szociális szférában az átlagkereset 105 ezer forint és a dolgozók fizetése sok esetben a minimálbért sem éri el. Épp ezért megengedhetetlen, hogy valakik a szociális szférából gazdagodjanak meg havi 1 millió 100 ezer forintos megbízási díjért.

 

A teljesítési igazolások hiányában még nem tudjuk, hogy az említett szerződés szerint a Joghatás Kft-nek pontosan naponta mennyiszer kellett ellenőriznie az étel hőmérsékletét havi 1 millió 100 ezer forintos megbízási díjért, de a Békéscsabai Közgyűlés Jogi, Ügyrendi és Ellenőrzési Bizottsága is vizsgálni fogja a szerződéseket, teljesítéseket, kifizetéseket, amelyekből remélem ki fognak derülni a felelősök és az engedélyezők nevei.

A Kistérségi Társulás vezetőtestületét felszólítjuk a szerződés azonnali felbontására.


Az MSZP Békéscsabai Szervezetének nevében:

                                    
Miklós Attila
                                           
elnök