2011. október 14. 12:31

Törvénytelen megyeeladás

A kormány és a Heves Megyei Önkormányzat között létrejött megállapodás törvénytelenségét illetően tartott sajtótájékoztatót dr. Nagy Imre, a Heves Megyei Közgyűlés MSZP Frakciójának vezetője pénteken az egri Megyeháza udvarán.


A frakcióvezető elmondta, a megállapodás Szabó Róbert (FIDESZ) elnök és Orbán Viktor miniszterelnök között a megye átadásáról szól, amelyre Szabónak nem volt felhatalmazása, így a megállapodás törvénytelen. Megkérdőjelezhető az is, hogy miként kerül az iratra a „Heves Megyei Közgyűlés Elnöke” pecsét?

A Heves Megyei Közgyűlés legutóbbi ülésén az elnök által elhangzottak szerint ez a dokumentum egy „szándéknyilatkozat”, ám nem így nevezik és tartalma sem ezt támasztja alá.

Dr. Nagy Imre elmondta, a megállapodás vonzata, hogy a megye 24 milliárd forintos vagyonát átadja a jelenlegi vezetés a kormánynak, ám mivel Szabó Róbertnek van tudomása arról, hogy a Heves Megyei Önkormányzat adósságrendezési eljárás alatt áll, a pénzügyi gondnok aláírása nélkül nem hitelesíthető a kormány és a Szabó közötti dokumentum sem.

A „megállapodás” elnevezésű irat nem tartalmazza a megye átadásának jogszabályi hátterét, és az intézmények sorsára sem derül fény belőle.
A Magyar Szocialista Párt kéri, hogy mindenhol értékeljék fel a megyék vagyonát.

A törvénytelen eljárás miatt dr. Nagy Imre egy ellenőrzés megindítására vonatkozó dokumentumot adott át Horváth László megyei kormánymegbízottnak, a Heves Megyei Közgyűlés MSZP Frakciója nevében, és kérte az ügy kivizsgálását, valamint az esetleges feljelentés Kormányhivatal általi megtételét.