2011. február 15. 14:23

Torzót szült a kormány

Gúr Nándor, az MSZP megyei szervezetének elnöke mai miskolci tájékoztatóján elmondta: "a nemzeti együttműködés jegyében a 2010 áprilisában megválasztott Fidesz-kormány az elmúlt év során egy sor olyan intézkedést tett, amely nem, hogy nem javít az emberek sorsán, hanem éppen ellenkezőleg, még nehezíti is azt. Különösen nálunk, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében rontotta az emberek életét". Hozzátette: kilenc hónap egy nő életében különleges dolog, amelynek a végén egy új élet születik, ami maga a csoda, de sajnos a Fidesz elmúlt kilenc hónapja torzót szült, egy sor hibás döntést.

Példaként említette Gúr Nándor, hogy a bevezetett egykulcsos 16 százalékos adórendszer nem a kiskeresetű embereknek kedvez, hanem a 2-3 gyerekkel rendelkező, de jól kereső családoknak jelent kedvezőbb adózást. Szerinte "mézesmadzagnak" tűnik, hogy 40 év szolgálati idő után a nők elmehetnek nyugdíjba, az emberek döntő többsége rosszabbul járt az elmúlt hónapok kormányzati döntései miatt. A foglalkoztatás bővítése nem valósult meg, ezzel szemben egész Magyarországon nőtt a munkanélküliség egy év alatt, ezen belül Borsod-Abaúj-Zemplénben csak decemberhez képest 19 ezer fővel - így, mint mondta, sajnos már több mint 80 ezer álláskeresőt tartanak nyilván megyénkben.

Kijelentette: az Orbán Viktor miniszterelnök és csapata által "fülkeforradalomnak" nevezett 2/3-os választás után a politikai felhangú számonkéréseken és a tömeges elbocsátásokon kívül semmit sem tettek, szerinte az egymillió új munkahely teremtése is egyre szürreálisabbnak látszik, vagyis - mint fogalmazott - "a Fidesz-kormány kimondott szavai és tettei nincsenek szinkronban". Hozzátette: húsz százalékkal nőtt az elkövetett bűncselekmények száma, az ember elleni erőszakos esetek száma pedig közel harmincöt százalékkal, a közbiztonság erősítéséről szóló nyilatkozatok ellenére. A vállalkozások erősítését megcélzó intézkedések sem érték el a céljukat, a Széchenyi Terv és Kártya dübörgése ellenére sem. A nyilatkozatok szerint az emberek érdekében cselekvő nemzeti kormány idején közel 30 %-kal emelkedtek az élelmiszerárak, így az átlag lakosság olyannyira nehéz helyzetbe került, hogy minimálbér körüli bevételeik több, mint 1/3-át fordítják élelmiszerre, a többit pedig az irreálisan magas közüzemi számlákra.

A Bajnai-kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő intézkedéseit kellett volna továbbvinnie az Orbán-kormánynak, így sokkal jobban fejlődött volna az ország egy év alatt - mondta a tájékoztatón dr. Varga László az MSZP megyei szervezetének eénöher. Hangsúlyozta: a 2011-es ígéretek - mint az egészségügyi, önkormányzati szerkezetátalakítás - is jelentős csúszásban vannak, "lehet, hogy csupán üres blöffnek bizonyulnak majd".

Mint dr. Varga László fogalmazott, "mindenki számára ismeretes és felháborító tény, hogy a magánynyugdíj-pénztári tagok megtakarításait - mintegy 3000 milliárd forintról van szó - a központi költségvetésben beleinvesztálták, ebből a jövő nyugdíjait lehetett volna finanszírozni". Mint mondta, "felelőtlenül beleterelték az embereket az állami nyugdíj-pénztárba. Nem csoda, ha mindez a társadalom többségét a Fidesszel szembeni apátia felé fordítja".

"Fél év alatt 10 alkalommal módosították az alkotmányt és jogállamiságot csorbítva sok fontos (eredendően) független intézménybe - médiahatóság, Legfőbb Ügyészség, Állami Számvevőszék - saját fideszes pártkatonáikat ültették be. Mindez szembemegy mind a választók akaratával, mind a demokrácia alapelveivel, nem beszélve arról a jogilag nonszensz "derékbatörésnek" számító határozatról, mellyel korlátozták a sztrájktörvényt. Reméljük, hogy az Alkotmánybíróság is így vélekedik, s megsemmisíti majd a jogsértő passzusokat" - hangsúlyozta dr. Varga László.