mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 04. 23:30

Tóth Bertalan: 2022-ben lehet nyerni!

Tóth Bertalan: 2022-ben lehet nyerni!
2022-ben lehet nyerni, mert „létrejött az ellenzéki szavazó”: az olyan szavazó, aki nem a pártokat, hanem az együttműködést, a közös programot és a közös jelölteket keresi a Fidesz ellenében – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

Ezért cáfoltak rá a 2019-es önkormányzati választások a közvélemény-kutatásokra, meg mert a Karácsony Gergely által meghirdetett programot az ellenzéki pártok mindannyian együttesen képviselték.

„Tehát ez a recept megvan. (…) Önmagában az a képesség, az a politikai termék, amit mi elő tudunk állítani, hogy közösen indulunk a választáson, közös listát állítunk, közös miniszterelnök-jelöltünk van”.

Hangsúlyozta: ezen túl „nagyon-nagyon fontos” a közös ellenzéki program, „amit én sokszor szoktam nevezni nemzeti minimumnak”, hogy „mi az, amit mi be tudunk mutatni, hogy egy Orbán utáni világban mi milyen Magyarországot képzelünk el”.

„Nekem meggyőződésem, hogy az még plusz szavazatokat hozhat, akár a Fidesztől is.”

Rámutatott: a közvélemény-kutatási adatok azt mutatják, hogy az ellenzék összességében, és a Fidesz támogatottsága, fej fej mellett van.

Kiemelte: nincsen legerősebb ellenzéki párt. „Egy ellenzéki párt sem tud egyedül győzni, csak közösen megy”.

Úgy folytatta: az MSZP mindig motorja volt az ellenzéki együttműködésnek, nagyon sok áldozatot is hozott érte, és a párt hisz abban, hogy ha létrejön az együttműködés, „akkor siker lehet”.

Hangsúlyozta: az MSZP, ahogy korábban is többször kinyilvánította, hisz az előválasztásban, mert azt szeretnék, ha a legalkalmasabb jelöltek nyernék el a választópolgárok bizalmát a miniszterelnök-jelöltségre és az egyéni választókerületekben is.

Kérdés, hogy az eddigi egyéni ellenzéki győztesek esetében „mit teszünk, hogy teszünk”; mindenesetre az MSZP egyéni körzetben indult képviselői készek egy előválasztáson is megmérettetni magukat – mondta.

„Mi most azt mondjuk, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás és bízom benne, hogy az ellenzéki pártokkal meg tudunk egyezni, hogy minél több helyen tudjuk megszólítani az ellenzéki szavazókat már egy előválasztás során”, hiszen a fővárosi önkormányzati sikerhez ez is hozzájárult.

S ha a közös jelöltek elnyerik a választópolgárok bizalmát, akkor képesek lesznek kormányozni.

Kérdésre megerősítette: a párt őszi tisztújító kongresszusán létrehozzák a társelnöki pozíciót, Kunhalmi Ágnes választmányi elnökkel közös pályázatot nyújtanak be.

Azt mondta azonban: bízik benne, hogy lesz kihívójuk, hiszen az MSZP-ben régi tradíció a többes jelölés, mindig voltak kihívók, „én azt gondolom, hogy a demokráciában a verseny, a tisztességes verseny, az mindig eredményre vezet”. Hozzátette: úgy tudja, van már, aki tervezi, hogy pályázatot nyújt be.

Kérdésre a pártban zajló fegyelmi eljárásokról azt mondta: „ez annak a következetes politikának az eredménye, egy sajnálatos eredménye, amit az általam vezetett elnökség meghirdetett”.

„Zéró toleranciát hirdettünk a Fidesszel való együttműködéssel szemben: Budafok, Törökbálint, ott zártunk ki önkormányzati képviselőket. Zéró toleranciát hirdettünk a korrupcióval szemben, Kispesten Lackner Csabát zárta ki az MSZP. Zéró toleranciát hirdettünk a belső világunk kiteregetésében”, olyan politikai vélemények megfogalmazásában, melyek „nem járják meg a párt belső fórumait”.

„Ezek mind-mind gyengítik nemcsak az MSZP-t, de azt gondolom, hogy a teljes ellenzéki együttműködést. Ezen az úton megyünk tovább, (…) ebben én személy szerint is következetes vagyok, de a fegyelmi szervei az MSZP-nek követik ezt a politikát” - mondta.

A folyamatban lévő fegyelmi ügyről - a párt Pest megyei elnöke ellen - a pártelnök annyit mondott el, hogy azért kezdeményezték a kizárását, mert egy megbeszélésen titkos, tiltott módon hangfelvételt készített, ez pedig gyengíti a bizalmat a közösségen belül.

Elmondta: az ilyen ügyek feltárása a Fegyelmi Ügyek Tanácsa feladata, és erről akkor lehet beszélni, ha véglegesen lezárul.

Leszögezte: nagyon következetes ezekben az ügyekben, zéró toleranciát hirdetett, mert ha „egy ellenzéki párton belül a bizalmi légkör nem megfelelő, ilyen visszaélések vannak, azok az egész együttműködést veszélyeztetik”.

„Hogyha olyan a helyzet, akkor keményen kell fellépni” – erősítette meg.

Kapcsolódó párttagok