mszp.hu | Belföld
2020. március 16. 12:37

Tóth Bertalan: A felelősség az Öné, miniszterelnök úr!

Tóth Bertalan: A felelősség az Öné, miniszterelnök úr!
Az MSZP támogatni fog minden olyan intézkedést a koronavírus-járvány ügyében, amely a magyar emberek biztonságát, egészségét és megélhetésük garantálását szolgálja – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és országgyűlési frakcióvezetője hétfőn a Parlamentben.

Az MSZP számára is ez az elsődleges és a legfontosabb – hangsúlyozta Tóth válaszul a miniszterelnök napirend előtti felszólalására, melyben Orbán a járvány elleni kormányintézkedéseket ismertette.

Az ellenzék értékeli saját felelősségét, nem tud azonban szó nélkül elmenni amellett, hogy a Magyar Orvosi Kamara javaslatait politikai támadásnak veszik - mondta. Kiemelte a kamarának a tesztek és a védőfelszerelések számának növelésével és az egészségügyi intézmények felkészítésével kapcsolatos javaslatait, viszontválaszt kérve erre Orbántól.


Az mondta: nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a digitális oktatást nem szervezték meg, pedig Czunyné Bertalan Judit digitális tartalomért felelős kormánybiztos 26 millió forintos fizetést kapott ezért a feladatért két évre; de amellett sem, hogy 30 milliárdos hitelkeretet nyitunk Moldáviának, „gyönyörködünk a Puskás-stadionban, ami ezek szerint hónapokig üres lesz,  200 milliárd forintért”, és hogy 18 milliárd forintos költségvetési átcsoportosításból csak 2 milliárd jutott az egészségügyre.

Szintén nem lehet szó nélkül hagyni, amikor a kormánykommunikáció a bizalmat gyengíti, mert egy „feketeöves arroganciamestert” vezényelnek ki az operatív törzs ülését követő sajtótájékoztatóra. Felkérte Orbánt: a kormánykommunikációban az őszinteség, a nyílt beszéd és a valós intézkedések mellett „ne az ellenségkeresés legyen az elsődleges, amelyre ki lett képezve Kovács Zoltán”, hanem a magyar emberek védelme.

A szocialista politikus bérgarancia-alapot javasolt a fizetés nélküli szabadságra küldött dolgozók részére, az otthon maradó a szülők helyzetének a megoldását, javasolta a munkanélküli-ellátás meghosszabbítását, a családi pótlék megemelését, elbocsátási stopot a nagyobb vállalatok és a multinacionális cégek részére, „amelyek az elmúlt időszakban több ezer milliárd forint nyereséget hordtak ki ebből az országból 9 százalékos nyereségadó mellett”; a hitelvisszafizetés és a végrehajtás felfüggesztését és nyugdíjprémium előbbre hozott kifizetését.

Azt mondta: mivel az MSZP számára is a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, ötpontos védelmi csomagot terjesztenek a mai napon az Országgyűlés elé, amely „talán segít a kormánynak a döntések meghozatalában”.

Jelezte azonban: tekintve az elmúlt 10 év kormányzati politikáját, de leginkább az egészségügyben, az oktatásban, a rendvédelmi szerveknél, az önkormányzati szférában és számos más helyen folytatott centralizációt, a járványt illetően minden döntést a kormány tud meghozni, ezért annak kezelésében minden felelősség Magyarország kormányáé.

„Minden felelősség az öné, miniszterelnök úr” – jelentette ki.

Kapcsolódó párttagok