Tóth Bertalan: a gyermekek egyenlősége, a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolása a cél

Tóth Bertalan: a gyermekek egyenlősége, a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolása a cél
Az egyszülős családban és az élettársi viszonyban nevelt több százezer gyermek is kapjon támogatást, erről szól az MSZP-Párbeszéd szövetség minimális havi 48 000 forintos európai családipótlék-javaslata – mondta kedden Budaörsön Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.
„Hiszünk abban, hogy nem lehet gyermek és gyermek között különbséget tenni”, nem fogadható el, hogy az adófizetők pénzéből csak egy szűk réteget támogatnak – mondta.
 
A szociális Európa programjában a gyermekek egyenlősége és a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolása a cél: hogy a fiatalok ne kényszerüljenek elmenni az országból, lehessen a rendes munkaidőben keresett jövedelemből megélni, ne kelljen a rabszolgatörvény keretében 400 óra túlmunkát dolgozni, 3 év múlva hozzájutva a pénzhez, és ne legyen egymillió szegény nyugdíjas az országban.
 
A Fidesz a nemzetállamok Európáját szorgalmazza minél kevesebb közös szabállyal, hogy így minél több uniós támogatást el lehessen lopni. Az MSZP-Párbeszéd viszont egy olyan integráció híve, amely Európában mindenkinek garantálja a 240 000 forintos minimálbért, a 95 000 forintos minimális nyugdíjat és a 48 00 forintos minimális családi pótlékot.
 
A szövetség „Haza, Szeretet, Európa” programja egy szociális és zöld Európáról szól, ahol a klíma- és környezetvédelem még hangsúlyosabban szerepel. Ezt képviseli a közös listán Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, akit idén környezetvédelmi kategóriában a legjobb EP-képviselőnek választottak meg.
 
„Nem mondhatunk le gyermekeink, unokáink jövőjéről. A mi felelősségünk, hogy a klímavédelem és környezetvédelem ügyében most hozzuk meg a döntéseket, amik a jövőre vonatkoznak” – mondta.
 
Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármestere mindenkit arra buzdított: vegyen részt az európai parlamenti választáson májusban, és lehetőleg olyan ellenzéki listára adja a voksát, amivel jó esély van mandátumokat szerezni az Európai Parlamentben.
 
„A legfontosabb cél, hogy ne a populista erők legyenek – és én ide értem a mai Fideszt is – nagy számban az Európai Parlamentben, hanem az Európa-pártiak” - mondta.
 
Bárány Balázs, az MSZP Országos Elnökségének tagja Budaörsöt azok közé a települések közé sorolta, „amire okkal vagyunk büszkék”, s ahol „kifejezetten jó érzés volt büszke ellenzékinek lenni”. Itt a polgármester olyan légkört tud teremteni, „amit nem a Fidesz hatalomvágya fojtogat; ahol a szabadság, az egymásnak való segítség, a szolidaritás tud mindennap érvényesülni.”
 
Példaként említette még Hajdúdorogot, ahol Csige Tamás MSZP-s polgármester segítette lakhatáshoz a valóban rászorulókat, megmutatva, „milyen az, amikor a mi lakáspolitikánk valósul meg”, és Botka Lászlót, aki „a magát kereszténynek hazudó kormányt jó fél nappal megelőzve konkrét segítséget ajánlott fel Párizs városának, miután a Notre-Dame tragikusan kiégett tegnap”.
 
Azt mondta, hogy az MSZP-Párbeszéd ma délelőtt nem a szükséges 20 000 ajánlást, de 50 000-t adott le, ami bőven több, mint amivel indulni lehet az EP-választáson. Mégis folytatják a gyűjtést és a kampányt, hiszen így találkozhatnak és beszélgethetnek az emberekkel. Elmondhatják nekik, hogy „az európai közösség büszke tagja akarunk maradni és egy olyan Európáért küzdünk, ami a populisták Európája helyett és a multinacionális nagyvállalatok helyett az embereket helyezi az előtérbe, és az emberek jólétére figyel oda.”
 

Kapcsolódó párttagok