mszp.hu | Belföld
2020. április 07. 15:13

Tóth Bertalan: a kormány csomagja csak a kiválasztott keveseket támogatja

Tóth Bertalan: a kormány csomagja csak a kiválasztott keveseket támogatja
A magyar kormány két-háromhetes késéssel intézkedik, most bejelentett csomagja pedig csak a fideszes oligarchákat segíti – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, keddi sajtótájékoztatóján.

A Palkovics László által bejelentett gazdaságvédelmi csomag semmilyen plusz forrást nem von be a költségvetésen belül a védekezésre a különadókon és az önkormányzatok megsarcolásán kívül; ez csak 130 milliárd forint.

„Kevés ez az összeg, amit a védelmi csomagba beletett, és megint azt láthatjuk, hogy a kiválasztott keveseket támogatja és nem minden magyar embert” – mondta a pártelnök.

Semmi másról nem szól a csomag, mint hogy az eddig meglévő költségvetési kereteket átnevezték, most már nem országvédelmi alapnak hívják, hanem járvány elleni küzdelem alapnak; csak átnevezésnek tekinthető – tette hozzá.

Hangsúlyozta: az MSZP számára a legfontosabb a magyar emberek életének és egészségének védelme és megélhetésük biztosítása, ezért támogatnak minden olyan döntést, amely ezeket a célokat szolgálja.

Ezért üdvözölte a kormány által bejelentett nyelvvizsga-amnesztiát, de felhívta a figyelmet: Hiller István szocialista oktatáspolitikus már öt évvel ezelőtt javasolta ezt, hogy megkönnyítsék több tízezer egyetemista diplomához jutását.

„Ennyit az üdvözletről” mondta, majd azzal folytatta, mi hiányzik a csomagból:

A kormány „folyamatosan két-háromhetes késésben van”, a tétlenkedését pedig a munkahelyvédelmi program szenvedte meg: mára már közel 100 ezren vesztették el a munkájukat.

A Palkovics bejelentette bérkiegészítés pedig, hogy csökkentett munkaidő esetén átvállalja az állam a bérek 70%-át, nem segít sem a munkájukat vesztő munkavállalókon, sem azokon a magyar kis- és középvállalkozásokon, amelyek elveszítették az árbevételüket.

Ez a javaslat Tóth szerint német és osztrák példán alapul, és nem veszi figyelembe a környező országok gyakorlatát, ahol az átlagkeresetig mindenki számára átvállalja a kormány a munkavállaló bérének és bérköltségeinek 75%-át.

Az MSZP 5 pontos védelmi csomagjában szereplő javaslat ezen alapul: a kormány különbségtétel nélkül vállalja át a munkavállaló bérének 80%-át a mai magyar átlagkeresetig, mert ezzel segíthetne leginkább a bajban lévő magyar kis- és középvállalkozásoknak.

Ezen kívül követelte, hogy emeljék meg 3 hónapról 9 hónapra az álláskeresési időszakot és minimum 100 000 forintra az álláskeresési járadékot a már állásukat vesztő munkavállalóknak, „hiszen számukra nem hitel kell, amit most javasoltak, hanem pénz és támogatás, hogy tudják biztosítani a családjuk számára a biztos megélhetést”.

Azt mondta: nem mehet el szó nélkül amellett, hogy 0%-os hitellel támogat bizonyos ágazatokat a kormányzat, legkiemeltebb területként meg is nevezte a turizmust, melyet 600 milliárdos beruházási hitellel segít.

„Teljesen egyértelmű, hogy itt már megint a Fidesz háttérembereit akarják segíteni: Mészáros Lőrincet, Tiborcz Istvánt, akik már jól bevásárolták magukat a szállodaiparba az elmúlt években. Ők most felújíthatnak, akár vásárolhatnak állami hitelből nulla százalékos kamattal. Úgyhogy résen kell lenni” – mondta.

Kijelentette: a kormány csomagjában a családvédelmi pont nem ad semmire megoldást, idén nem biztosít pluszforrást a magyar családok számára, a nyugdíjasoknak szánt 53. heti nyugdíj pedig szintén nem old meg semmit, mert „a magyar nyugdíjasoknak most kell a támogatás”.

Az MSZP továbbra is azt követeli, hogy legalább 6,5%-os nyugdíjemelést hajtson végre a kormány, és a különbözetet az eddigi nyugdíjemelés és e között nyugdíjkiegészítésként most fizesse ki a nyugdíjasoknak; az alacsony nyugdíjak felzárkóztatását kezdje el, és a 100 000 forint alatti nyugdíjasoknak ezen felül biztosítson egyszeri támogatást.

A családi pótlékot, a GYES-t, a GYET-et és az anyasági támogatást meg kell duplázni, és az egyszülős családokra is gondolva a 14 év alatti gyermekre otthon vigyázó szülő számára ki kell terjeszteni a gyermekgondozási táppénzt.

Kapcsolódó párttagok