mszp.hu | Európai Unió
2019. május 26. 07:03

Tóth Bertalan: a Strache-ügy nettó hazaárulás

Egyértelmű lebukásnak és „nettó hazaárulásnak” nevezte Heinz-Christian Strache mostanra lemondott osztrák szabadságpárti alkancellár ibizai videóból megismert viselkedését Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szombaton.
Az eset azt mutatja be, hogyan gondolkodnak a szélsőjobboldali politikusok: nem arról van szó, hogy saját nemzetük érdekeit akarják képviselni, az identitásukat erősíteni vagy a nemzetállamok Európájában gondolkodni, hanem hogy hogyan tudják a hatalmat megszerezni és megtartani, és ehhez pénzt szerezni – mondta az ATV Civil a pályán című műsorában.

Azt mondta: bár Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek voltak olyan mondatai, hogy „nagyon bízik benne, hogy az ő politikusaik nem voltak ennyire óvatlanok”, azért ha Magyarországon előkerülne egy hasonló felvétel, akkor megmozdulna a magyar társadalom, mint ahogy a rabszolgatörvény miatt is becsülendően sokan megmozdultak.

Strache bukása azt is megmutatja, hogyan akarnak pénzt, hatalmat és médiát szerezni az európai szélsőjobboldali erők arra a hullámra fölülve, hogy az uniós polgárokat az utóbbi négy évben leginkább a bevándorlás és a terrorizmus foglalkoztatja.
S bár Orbán „elvesztette azt a lehetőséget, hogy populista barátaival együtt kampányoljon”, ő és szövetségesei programot építenek erre, és félelem- és gyűlöletkampányt indítanak. Épphogy az az érdekük, hogy fenntartsák a bevándorlást, szemben az uniós egységért dolgozókkal, akik viszont meg akarják a helyzetet oldani.
Külföldön Orbán szélsőjobboldali populista politikusokkal és pártokkal keres szövetséget, itthon pedig „nagyon mocskos politikai játszmát” űz: a Mi Hazánk Mozgalom segítségével a Jobbiktól vesz el választókat, és megteremti azt a szélsőjobboldalt, amivel félelmet kelt.
Ez a félelempolitika teremti meg azt az apátiát, hogy nem mernek az emberek kimenni az utcára olyan településeken, mint Törökszentmiklós, vagy megszólalni.

„Ez a félelemkeltés a Fidesz politikájának a lényege, és ezt szolgálja a Mi Hazánk” – mondta a pártelnök, megjegyezve: a mozgalom él a Fidesz által megteremtett lehetőséggel a propagandamédiában, és bár nem kap állami támogatást, lévén nem parlamenti párt, mégis „egészen elképesztő forrásokat” használ az EP-kampányára.
Kifejezte azonban meggyőződését, hogy a kormány az EP-választások után „élharcosa lesz” a szélsőjobboldal visszaszorításának Magyarországon, és a Mi Hazánkat föl fogja oszlatni.

A Mi Hazánk törökszentmiklósi demonstrációjáról azt mondta: a demokratikus pártoknak együtt minden egyes ilyen esetnél együtt jelen kell lenniük, mint ahogy most ott volt Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes, aki el is mondta az MSZP álláspontját.

Nem nevezte meglepőnek, hogy nemrég végzett kutatás szerint egyre nyitottabbak a diktatúrára a társadalom gazdagabbjai, hiszen, mint mondta, ez a réteg ragaszkodik a kiváltságaihoz, amit a kormány rengeteg pénz átcsoportosításával számukra biztosít. Így hajlandóak elfogadni azt a politikai helyzetet, ami garantálja számukra a pluszforrást. A kiszolgáltatott többség, a munkásosztály pedig, ahonnan a forrásokat átcsoportosítják, egyre inkább elutasítja az elnyomást. Itt voltaképp a kormányzat és az ellenzék politikája feszül szembe egymással – mondta.

A miniszterelnöknek azt a kijelentését, hogy meg kell őrizni identitásunkat, meg kell védeni biztonságunkat és erősíteni versenyképességünket, úgy kommentálta: a magyar kormánypolitika ezekkel az állításokkal teljesen szembemegy.
„Mindhárom kérdés fontos, de mindhármat teljesen másképp látom” – mondta, és ki is fejtette meggyőződését, hogy nemzeti identitásunkat csak szabadságban lehet megélni, egy belső határok nélküli Európában, ahol van lehetőségünk megismerni egymás kultúráját, és közös szabályok védik a nyelvet és a kisebbségeket.

A biztonság kérdésében hangsúlyozta: a fizikai biztonság mellett a szociális biztonság is fontos, és épp erről szól a Szociális Európa két éve indult programja.

Versenyképesség ügyében pedig feltette a kérdést: az a miniszterelnök beszél versenyképességről, akinek kormányzása alatt az oktatást „nagyjából tönkreverték, ahol az egészségügy tragikus állapotban van”, ahol a kis- és középvállalkozókat agyonnyomják a csak a multiknak kedvező adóterhek?

A Momentum népszavazási kezdeményezéseiről elmondta: azokat az MSZP támogatja, s bár a választási bizottságban „egál van”, „nem lehet föladni és nem lehet nem kihasználni minden olyan lehetőséget”, amely módot ad a kérdések elfogadtatására.