mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2020. június 11. 07:50

Tóth Bertalan: a történet valós, bocsánatot Káslernek kell kérnie

Tóth Bertalan: a történet valós, bocsánatot Káslernek kell kérnie
Az MSZP kórházkiürítésről szóló videójában bemutatott történet valós, bocsánatot kérnie pedig Kásler Miklósnak kell a járványidőszakban hozott hibás döntéseiért – jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán.
Az MSZP elnökét a párt vasárnap közölt, majd az internetes felületeikről leszedett videóról és a jövő évi költségvetésről faggatták a műsorban.
 
A pártelnök elmondta: a videóban megjelenő hozzátartozó az édesanyját veszítette el, akit súlyos állapotban kitettek a kórházból, hat nap után súlyosbodó állapota miatt visszakerült, és egy nappal ezt követően meghalt. Története „teljesen valós”, állítását dokumentumokkal is igazolta.
 
 
Alátámasztotta azt is, hogy a videóban szintén megjelenő, magát mentősként megjelölő asszony tényleg ápolta az édesanyját, tényleg intézte a mentőt, tényleg segítséget nyújtott, „tehát tulajdonképpen ezzel is alátámasztotta, amit ő mond”.
 
A magát mentősként megjelölő nő azt állította: tíz általa önként vállalt, kórházból elbocsátott betege közül kilenc meghalt. Tóth Bertalan elmondta: a hozzátartozó megerősítésén kívül Iránta azért sem merültek fel kétségek, mert előzőleg több sajtóorgánumnak ugyanúgy nyilatkozott - köztük a londoni székhelyű Financial Times-nak -, s állításait nem vitatta senki.
 
Arra a felvetésre, hogy az állítólagos kilencből egy eset nyert bizonyítást a videón, a pártelnök azt mondta: „egy ilyen eset is sok”, de más médiumokból „még rengeteg esetről lehet hallani”.
 
Azt mondta: azért készítették a videót, mert egyéni eseteket bemutatva is rá akartak világítani a járványkezelés problémáira - amiket a kormány leplezni próbál -, illetve azt, hogy ki a felelős.
 
Három ilyen „súlyos és hibás” döntés sorolt, „ami sok ezer ember életét veszélyeztette és igen, sok ember halálát is okozta”: hogy tesztelés nélkül küldtek vissza betegeket a kórházakból az idősotthonokba; hogy szinte megszűnt az alap- és a szakellátás; és a kórházi ágyak kiürítését.
 
A videót azért vették le mégis a párt internetes felületeiről, mert bár semmi sértőt nem tartalmazott az Országos Mentőszolgálatra nézve, vágóképként a mentőszolgálat és annak mentőautói szerepeltek benne. A mentőszolgálat pedig elhatárolódott a magát mentősként említő nőtől, és a mentősök reakciója azt mutatta: a videó sértheti a mentősöket.
 
„Ezért vettük le a videót; ezért (a videóban megjelenő) Korózs Lajos elnézést kért, ezért én is elnézést kérek. De bocsánatot kérni Kásler Miklósnak kell azokért a hibás döntésekért, amelyeket meghoztak a járványidőszakban” – jelentette ki.
 
A Fidesz „frontális propagandatámadása”, amellyel a magát mentősnek nevező nőt akarják elhitelteleníteni, valójában az egész történetet akarja elhitelteleníteni, pedig a lényeg „az, hogy a Fidesz az egészségügyben mit tett az elmúlt időszakban. (…) Nem fogjuk hagyni, hogy ezzel elleplezzék azokat a súlyos hibákat, melyek több ezer, több százezer ember életét sodorták veszélybe” – mondta.
 
Korózs Lajosról azt mondta: „nem fér kétség az ő hitelességéhez”. Ha azonban a magát mentősnek mondó nő „becsapta Korózs Lajost, becsapta a közvéleményt, akkor azt gondolom, súlyos kárt okozott a közéletnek is és a Magyar Szocialista Pártnak is”.
A jövő évi költségvetésről, melyet a Parlament a napokban vitat, Tóth Bertalan azt mondta: az a cserbenhagyás költségvetése, nem jut benne a tavalyinál több egészségügyre, oktatásra, szociális ellátásokra, és nem gondoskodik a járványhelyzet utáni gazdasági válságot elszenvedő emberek százezreiről sem.
 
Az MSZP módosító javaslatai elvonnának a presztízsberuházásokból, a propagandától, és elvonnának „olyan pénzeket, amelyeket most a Fidesz holdudvara kap meg, meg Mészáros Lőrinc”. Az MSZP a védelemre fordítaná a pénzt: nyugdíjasokra, oktatásra, a munkavállalók megsegítésére, a tudás alapú társadalom kiépítésére és fejlesztésre: a fejlesztési javaslatcsomagban szerepel épületfelújítási program, épületszigetelés, zöldberuházás és bérlakás-építési program.
 
„A kistelepüléseken lévő, úgynevezett Kádár-kockák - ebből több, mint egymillió van Magyarországon -  azoknak a korszerűsítése, felújítása, az egész országban munkahelyeket teremtene és mindenki számára előnyös lenne” – mondta.
 
Tóth Bertalan azt is közölte: nem azért adják be ezeket a javaslatokat, mert azt gondolják, hogy meg fogják őket szavazni, „hanem hogy bemutassuk, hogy igenis hogy van alternatíva”.
 
A Fidesz költségvetése ugyanis „torz társadalomfilozófiát képvisel. Azoknak ad többet, akiknek amúgy is van, azoknak ad kevesebbet, ahol szükség lenne rá. Ellenben a mi javaslatunk az, hogy ott segít, ahol kell és olyan fejlesztésekre adna pénzt, aminek van társadalmi haszna és hosszú távú gazdasági haszna” – fejtette ki az MSZP elnöke.

Kapcsolódó párttagok