mszp.hu | Belföld
2020. november 30. 16:19

Tóth Bertalan: A vírus ellen harcoljanak!

Tóth Bertalan: A vírus ellen harcoljanak!
Kezdjenek el végre a valódi ellenség: a vírus, és a megélhetési válság ellen harcolni!

Mit tesznek az emberek védelme érdekében? – kérdezte újra Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és parlamenti frakcióvezetője, az Országgyűlésben hétfőn napirend előtt.

„Mi lenne, ha most az egyszer a vírus ellen folytatnánk szabadságharcot? Nem Brüsszelt állítanánk meg, hanem a vírust? És nem óriásplakátokon, hanem az utcán, a kórházakban, az iskolákban, az idősotthonokban?” – folytatta.

„Cselekedni kellene! Legyen tömeges és ingyenes szűrés, érdemi kontaktkutatás! Legyen 100%-os táppénz a megfertőzötteknek! Adjanak érdemi segítséget a megélhetéshez a családoknak, az időseknek, a vállalkozóknak, a munkanélkülieknek!” – szólította fel a kormánypárti képviselőket.

Ferenc pápa üzenetére hívta fel a figyelmüket, aki az adventi időszakot a segítségnyújtás időszakának is nevezte. „Térjenek hát észhez, és kezdjék el végre a védekezést és a segítségnyújtást, hogy legalább az év végi ünnepekből ne legyen tragédia!” – szólított föl.

Felhívta a figyelmet: amikor a járványban 10 percenként meghal egy ember, nem a miniszterelnök által emlegetett síelés a magyar emberek legnagyobb problémája, az országot pedig „nem egy 90 éves öregember fenyegeti, hanem egy gyilkos vírus!”

Ez pedig a megélhetést is veszélyezteti: félmillió nyugdíjas nyomorog, százezreknek nincs munkahelye, folyamatos leépítések zajlanak, a családok nem tudják befizetni a csekkeket, és 120 ezer kisadózó retteg a januártól – mutatott rá Tóth Bertalan.

„Nekik segíteni nem akarnak, de választójogi törvényt átírni, na, azt tudnak! A közpénz ellopását alaptörvénybe foglalni, azt tudnak! A magyar embereket eladósítani, na, azt is tudják!” – ostorozta a kormány „alkalmatlanságát” és „munkakerülését”.

Újra aláhúzta: minden pénz, minden eszköz, és minden döntési jogkör a kormánynál van, de a felelősség is a kormányé.

Kapcsolódó párttagok