mszp.hu | Belföld
2022. február 04. 10:03

Abszurd, hogy „érintetlenek” a minisztériumok az egyre szövevényesebb korrupciós botrányban

Abszurd, hogy „érintetlenek” a minisztériumok az egyre szövevényesebb korrupciós botrányban
A miniszterelnökséget vezető miniszter a nyomozati anyag ellentétében valótlanul állítja, hogy, a minisztériumok érintetlenek a Rogán-Schadl-féle súlyos korrupciós üggyel kapcsolatban – állítja Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke. Erről a Klubrádió „Esti gyors” című műsorának vendégeként beszélt.

„A napokban jelent meg a hír, hogy három minisztériumban volt házkutatás, ezt követően pedig a miniszter arról beszél, hogy neki miért kéne tudnia, hogy az ő minisztériumában vagy bármelyik másikban volt házkutatás. Ez elég furcsa, hogy az ember a saját háza táján, a saját munkahelyén erről nem tud” – mutatott rá Tóth Bertalan.

Hangsúlyozta, a jegyzőkönyvekben nem is csak minisztériumokat neveznek meg, hanem konkrétan államtitkárokat és minisztereket – például az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik államtitkárát, Rétvári Bencét, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumából Süli Jánost, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős minisztert. „Egészen elképesztő állítás, hogy mindez „érintetlenséget” jelent a miniszter szerint” – jegyezte meg.

Kérdésre, hogy mit lehet ilyenkor jogilag tenni, a Magyar Szocialista Párt társelnöke elmondta, eleve folyik egy büntetőeljárás az ügyben, ezen felül pedig megteszik azokat a szokásos jogi lépéseket, feljelentéseket, amelyeket ilyenkor meg szoktak tenni. „Meglátjuk, hogy a NER rendőrsége, ügyészsége hogy áll ezekhez az ügyekhez, a kormányváltás után pedig minden ilyet alaposan ki fogunk vizsgálni” – jelentette be.

Reagálva arra, hogy a kormánytagokhoz intézett egyik kérdését Kövér László, házelnök példátlan módon letiltotta, Tóth Bertalan elmondta, „Szerettem volna megtudni, hogy mit gondol az emberi erőforrások minisztere az igazságügyi minisztérium állításáról, hogy a minisztérium egy „trágyadomb”, olyan emberek dolgoznak ott, akik a közszolgálatban már sehol sem kellenek, illetve nagyon lusták. Azért nagyon fontos, hogy tudjuk, hogy a miniszter erről mit gondol, hiszen ezt egy olyan volt kormánytag, jelenleg is országgyűlési képviselő állította, aki belülről látja a kormány működését. És ne felejtsük el, hogy ez a minisztérium felelős az egészségügyért, az oktatásért és hát ennek a tevékenységnek az eredményét láthatjuk mindkét ágazatban”.

Rámutatott, a tény, hogy ezt egy folyamatban levő eljárásra hivatkozva letiltják, már önmagában egy beismerő vallomás”.

Az Egységben Magyarország végleges listájáról kérdezve megerősítette, a lista záros határidőn belül véglegesedni fog, „hiszen határidő is van, amikor le kell adni”. Emlékeztetett, a kampány február 12-én kezdődik: akkor indul az aláírásgyűjtés a jelöltek támogatására.

Elárulta a hallgatóknak, az is a kampány része, hogy a közös ellenzéki programot az Egységben Magyarországért szakpolitikusai fejezetenként mutatják be. „Így felkeltjük az érdeklődést, mert olyan programpontok vannak benne, amik egy egészen más Magyarország képét mutatják” – hangsúlyozta az MSZP társelnöke.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok