mszp.hu | Gazdaság
2023. február 28. 12:59

Tóth Bertalan: Ameddig ilyen drágák az élelmiszerek, addig fent kell tartani az ársapkákat

Tóth Bertalan: Ameddig ilyen drágák az élelmiszerek, addig fent kell tartani az ársapkákat
Az MSZP azt javasolja, hogy a kormány ne szüntesse meg az árstopot, amíg nem csökkentik az alapvető élelmiszerek áfáját 0 százalékra. Nem az ársapkák a felelősek a magas élelmiszerárak miatt, hanem a kormány gazdaságpolitikája - erről beszélt Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője hétfőn este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
Sok oka van a magas magyar élelmiszer-inflációnak, többek közt az energia-áremelkedés és az aszály, „de leginkább az, hogy 27 százalékos áfa terheli az élelmiszerek nagy részét”, továbbá, hogy a Fidesz-kormány a 27 százalékos áfán felül bizonyos értékhatár fölött 4,1 százalékos kiskereskedelmi különadót is bevezetett.
 
Tóth Bertalan elmondta azért olcsóbbak bizonyos termékek Németországban, Horvátországban vagy Romániában, mert ott 7-8-10-12 százalékos áfatartalma van egy-egy terméknek, míg nálunk van olyan termék, amire 31 százalékos adóteher hárul.
 
A kormánynak hatalmas plusz bevétele származik az áfából, ezt viszont az élelmiszereken keresztül fizetjük ki  - mondta a fracióvezető.

Tóth Bertalan a Parlamentben ismertette az MSZP 5 pontos javaslatcsomagját, melyben az árstopok fenntartásán és kiterjesztésén kívül szerepel, az alapvető élelmiszerek áfájának 0 százalékra csökkentése, a 4,1 százalékos különadó kivezetése. Ezen felül szerepel benne, hogy az adócsökkentés után állami hatóság ellenőrizze az árak csökkenését, valamint hogy a kisboltok és a kistermelők kapjanak állami kompenzációt az ársapkák miatti veszteségükért.
 
„Nonszensznek” nevezte, hogy miközben egy-egy boltban több ezer terméket árulnak, a 8
ársapkás termék okozná az inflációt. Az alacsony keresetűek, és a kisnyugdíjasok vásárolják napi fogyasztásra a hatósági áras termékeket, mint a liszt, cukor, tojás, burgonya, az ő számukra óriási nehézséget jelentene, ha a kormány eltörölné az ársapkákat. 
 
Ha a kormány nem hajlandó változtatni az adópolitikáján, akkor az ársapkák maradjanak fenn, mindaddig, amíg ilyen drágák az élelmiszerek. 
 
Kérdésre a KSH-adatok idő előtti kiszivárgásáról elmondta: ez úton privát cégek értesülhetnek olyan adatokról, amelyek befolyásolhatják akár a piaci magatartásukat is; ezért feljelentést tett. „Ilyen gyorsan feljelentést elutasítani én még nem láttam” – számolt be, hozzátéve: meg kellene tudni, ki volt az adatok címzettje, ahonnan a KSH szerint azok kikerültek, azonban nyomozást sem rendeltek el, mivel azonnal elutasították a feljelentést.

Kapcsolódó párttagok