mszp.hu | Belföld
2020. december 29. 10:57

Tóth Bertalan: ami Magyarországon történt, arra a legtalálóbb szó a „cserbenhagyás”

Az atv.hu körkérdést intézett kormánypárti és ellenzéki politikusokhoz, amelyben a 2020-as év értékelésére kérte őket, valamint arra, hogy írják meg: mit várnak 2021-től. Ezúttal Tóth Bertalan, az MSZP társelnökének válaszait olvashatják.

Az MSZP társelnöke szerint bár az év legfontosabb bel- és világpolitikai eseménye egyértelműen a koronavírus-járvány volt, a Fidesz "stadionokra, vadászkiállításra és űrkutatásra szórta el a Gazdaságvédelmi Alap milliárdjait". Tóth Bertalan szerint a meggyengültek sora hosszan sorolható, de egyvalami biztos: aki szegény, az szegényebb lett, aki pedig gazdag, az még gazdagabb.​

- Mi volt ön szerint 2020 legfontosabb világpolitikai és belpolitikai eseménye?

Életünket leginkább befolyásoló eseménye idén egyértelműen a Covid-járvány – remélhetőleg hamarosan azt mondhatjuk, a pandémiára, hogy - volt. Az élet minden területét alapjaiban megváltoztatta, egzisztenciákat, családokat tett tönkre, vezette katasztrófába. Ahogyan körbenézünk a világban, csupa-csupa megoldással találkozunk: állami segítség a megélhetés biztosítására, a munkahelyek védelmére, az egészség védelmére, az egészségügyi és szociális dolgozók megfelelő elismerésére, amiket itthon sajnos minden nyomás ellenére sem akart bevezetni a jelenlegi kormányzat. A magyar embereket ugyanis nem csak a koronavírus sújtja, hanem a Fidesz-kormány tétlensége is. Miközben más országokban tömegesen tesztelték az embereket, nálunk a kormány ingyenes parkolással akarta megállítani a járványt. A Fidesz még arra sem hajlandó, hogy legalább a munkahelyi fertőzéseket megelőzze azzal, hogy 100 százalékos táppénzt ad! Az emberek most ugyanis inkább eltitkolják a betegségüket, és a tesztelést sem vállalják, mert félnek a jövedelem-kieséstől. Miközben máshol igyekeztek segíteni az embereknek, nálunk a Fidesz stadionokra, vadászkiállításra és űrkutatásra szórta el a Gazdaságvédelmi Alap milliárdjait.

Szóval, ez az év valóban az egész világon a járványról szólt, de ami Magyarországon történt, arra a legtalálóbb szó a „cserbenhagyás”.

A világban politikai változás is tapasztalható, amelyből mi, magyar ellenzékiek sem maradunk, maradhatunk ki.

- Kik kerültek ki megerősödve és kik meggyengülve ebből a rendkívüli évből?

A meggyengültek sora hosszan sorolható, de összefoglalóan azt tudom mondani: aki szegény, az szegényebb lett, aki pedig gazdag, az még gazdagabb.

Az állástalanok fele semmilyen ellátást nem kap, a nyugdíjasoknak is csak egy ígéret jutott, hogy majd februárban utalnak nekik egyheti nyugdíjat. Ebből így karácsony előtt nem sok mindent lehet venni…

Tíz évnyi Fidesz-uralom után ma csaknem 500 ezer gyermek éhezik és nyomorog, több százezer nyugdíjas tengődik a létminimum alatt és családok százezrei élnek egyik napról a másikra. Eddig is több mint 3 millióan éltek a szegénységi küszöb alatt, az elbocsátások miatt sajnos ez még további százezrekkel növekszik. A Fidesz-rezsim nem erősítette meg érdemben a szociális hálót, nem biztosította a túlélés esélyét azoknak, akiknek megszűntek a tartalékaik, nem emelte az álláskeresési járadék összegét, sem az időtartamát, és nem emelte az alanyi jogon járó juttatások, vagyis a családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás összegét sem. Hiába csökkent az elmúlt években a töredékére a földgáz ára, Orbánék továbbra sem hajlandóak csökkenteni, mert az oligarcháik ezen nyerészkednek.

A gazdasági visszaesésre megkésve és szűkmarkúan reagáltak. Megugrott az infláció, a forint a padlón van, eladósodik az ország, óriásira duzzadt a szegények tábora. Eközben kicsinyes politikai bosszúból ott akadályozták az önkormányzatok védekezését, ahol tudták. A kormányzati cserbenhagyás szinte kézzel fogható.

Hogy kik jártak jól? Pár nevet mondok Orbán oligarchái közül: Mészáros, Szíjj, Garancsi.

- Min változtat a magyar és általában az európai társadalom berendezkedésében a koronavírus-járvány?

Mindannyiunkat ráébresztett az összekapaszkodás, az együttműködés, az integráció fontosságára. A családi, emberi kapcsolataink, a személyes érintkezés felértékelődött, hiszen felfogjuk, hogy a vírus terjedését a kontaktusszámaink csökkentésével érhetjük el, valamint nagyon vigyáznunk kell a veszélyeztetett társainkra.

Európában a közös válságkezelő csomag is az összekapaszkodás, az egymás iránti szolidaritást mutatja, amit önös politikai célok érdekében a magyar és a lengyel kormány hátráltatott.

Hazánkban pedig a hat ellenzéki párt kinyilvánította, hogy jövőre előválasztásokat tartunk, közös egyéni jelölteket és közös miniszterelnök-jelöltet állítunk, létrehozzuk a közös listát! Ezt én nagyon fontos eredménynek tartom, mert így gyakorlatilag létrejött a demokrata ellenzéki szövetség! Bízom abban, hogy a következő hetekben tovább tudunk lépni abba az irányba, hogy megfogalmazzunk egy közös jövőképet és tavasszal már vonzó alternatívát tudunk felmutatni! Új helyzet van, és ma már nem elég Fidesz- és önkényuralom-ellenesnek lenni! Együtt elég erősek vagyunk ahhoz, hogy versenyre keljünk a Fidesszel, de még nem vagyunk készen! Az eredményes csapatjáték feltétele a kölcsönös bizalom, a konszenzussal elfogadott közös vízió és egy ütőképes közös program! Az MSZP hamarosan le fogja tenni a saját javaslatait, hogy – ahogyan eddig is, több alkalommal – előmozdítsa ezt a folyamatot! Nem titok, hogy a mi a víziónk egy szociális államról szól, egy szabad, szolidáris és igazságos Magyarországról!

- Mit vár 2021-től? Mi lesz az új év legfontosabb fejleménye? Milyen kihívás előtt áll a magyar kormány és az ellenzék 2021-ben?

Bízom a vakcinában, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség elfogadott. Fontos, hogy minél többen immunitást szerezzenek a Covid ellen, azonban a kormány még ebben is a politikai előnyszerzés lehetőségét látta, ezért kreál az oltásra regisztrálók adataiból egy új típusú Kubatov listát. Így hát a jelenlegi kormánytól jövőre sem számítok semmi jóra, folytatni fogja azt a sanyargató, hatalomkoncentrált politikát, amit eddig is, de mi, ellenzékiek már rendelkezünk a politikai gyógymóddal! Jövőre az előválasztásokon meg lesz mind a 106 egyéni képviselőjelölt, a miniszterelnök-jelölt és közös listával indulunk.

- Mik a személyes céljai 2021-re?

A kormány és korszakváltás előkészületeinek, feltételeinek megteremtése az célja minden együttműködő párt elnökének, így nekem, nekünk is.

- Hogyan tölti a karácsonyt és a szilvesztert az idén?

A legszűkebb családi körben töltöm az ünnepeket, és nálunk is lesz Zoom-karácsony. Az idősebb generáció megóvása érdekében ajtó elé tett ajándékokkal és folyamatos telefonos és internetes kapcsolattartással tesszük meghitté, járvány idején is elviselhetővé ezt a két ünnepet. Lesz még idő a pótlásra, most az egészség fontosabb.