mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. március 24. 09:20

Tóth Bertalan: Az államnak kötelessége olyan ivóvizet szolgáltatni, ami a mindennapi használatra alkalmas

Tóth Bertalan: Az államnak kötelessége olyan ivóvizet szolgáltatni, ami a mindennapi használatra alkalmas
Az MSZP frakcióvezetője továbbra sem kapott érdemi választ a Belügyminisztériumból a hónapok óta tartó barnára színeződött, kellemetlen szagú, zavaros szigetvári ivóvízzel kapcsolatban, az újonnan feltett kérdéseire szintén nem érkezett érdemi válasz.Tóth Bertalan azonban ígéri, nem hagyja ennyiben az ügyet.

A sajtóban korábban megjelent információk szerint a vasbaktérium okozta elváltozás az ivóvíz-hálózat fejlesztését célzó állami beruházás kivitelezésével párhuzamosan keletkezett. A helyiek közül többen úgy vélik, hogy a beruházás alkalmával fúrt kutak megnyitásának és a víz klórtartalmának csökkenésének is szerepe lehetett a szennyeződés kialakulásában. 

Február 10-én tartott lakossági fórumot a kivitelezést végző Szabadics Zrt. és a Hidrofilt Kft. A cégek képviselői ekkor elmondták, hogy a vízműből származó ivóvíz minősége megfelelő, így minden bizonnyal a hálózaton belül keletkezett problémáról van szó. Bár a műszaki ellenőrzés során a nem bukkantak szabálytalanságra, de a vaskoncentráció mértéke mégis jóval magasabbnak bizonyult a megengedettnél.

A szocialista politikus arról nyújtott be írásbeli kérdést a Parlamentben, hogyan kívánják kárpótolni azokat a szigetváriakat, akik hónapok óta teljes árat fizetnek az (egy állami beruházást követően) ivásra, főzésre és mosásra is alkalmatlan vízért; valamint, hogy mit jelent az "átmeneti" időszak, ugyanis hónapok óta megoldatlan a probléma.

Az illetékes államtitkár válasza alapján a kormány azonban nem kívánja kárpótolni azokat, akik hónapok óta teljes árat fizetnek a használhatatlan vízért, valamint az sem derül ki a válaszából, hogy mennyit kell még várniuk a helyieknek, hogy iható, mosásra és főzésre alkalmas víz folyjon a csapból.

Az MSZP frakcióvezetője legutóbbi Facebook bejegyzésében megígérte, nem hagyja ennyiben az ügyet, hiszen „az államnak kötelessége, hogy helyrehozza a saját maga által okozott problémát, és olyan ivóvizet szolgáltasson, ami a mindennapi használatra alkalmas. Pláne, hogy teljes árat fizetnek érte a fogyasztók!”

Kapcsolódó párttagok