mszp.hu | Gazdaság
2023. augusztus 30. 14:41

Dr. Tóth Bertalan: Az MVM megtéveszti a lakosságot

Dr. Tóth Bertalan: Az MVM megtéveszti a lakosságot
Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője tisztességtelen kereskedelem gyanújával tett bejelentést a GVH-nál, az MVM-el szemben. A szocialista politikus a kedd esti Egyenes Beszédben arról beszélt, hogy hamis versenypiaci árból vezeti le az MVM a "rezsimegtakarítást".

Az MSZP frakcióvezetője egy olyan MVM számlát hozott magával, melyet egy hölgytől kapott, aki aközött a százezer család között van, akiknek elfogyott a kormány által meghatározott kedvezménye, most úgynevezett lakossági piaci árat fizet, tehát nem 101 forintot köbméterenként, hanem 767-et. A „rezsiboxban” mégis 45.508 forintos kedvezmény, azaz „megtakarítás” szerepel, pedig nem lehetne „megtakarítása”.

Tavaly nyáron kétszer is volt olyan időszak, hogy 1000 forint felett volt a gáz köbméterenkénti ára, ami azóta folyamatosan csökken, ma már 130 forint alatt van. De a „rezsiboxban” még mindig ez az adat szerepel, azaz nem a mostani, hanem az akkori világpiaci árat tüntetik fel.

A „rezsiboxban” annak kellene szerepelnie, hogy „Ön most százezer forinttal többet fizet, mint amennyi a világpiaci ár”. Ugyanis még mindig a tavaly nyáron befagyasztott áron fizetjük a gázt. Bánki Erik, a Parlament Gazdasági Bizottságának fideszes elnöke pedig a bizottság ülésén az orosz gázszerződés árképzésének alapjául a holland gáztőzsdei árat jelölte meg, ami 214 forint – mondta el Dr. Tóth Bertalan, aki szerint ennek kellene a rezsiboxban szerepelnie, plusz a rendszerhasználati díjnak, és az áfának.

Arra az ellenérvre reagálva, hogy a korábban drágán vásárolt gázt kell most megfizetni, Dr. Tóth Bertalan rámutatott: az orosz gáz – mintegy 4,5 milliárd köbméter – mennyisége csak 40-45 százaléka a magyar igényeknek. A többit a földgázkereskedő folyamatosan vásárolja máshonnan, sokkal olcsóbban.

A fogyasztó, aki nem követi a gáz árát, a számláján a „megtakarítást” látva arra gondol: „még mindig jobban járok, ha az MVM Next Energiaszolgáltató Zrt-nél vagyok, mert lám, itt még nekem megtakarításom van – és ez az, ami tisztességtelen” – mondta a politikus. Dr. Tóth Bertalan azért fordult a GVH-hoz, mert tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot lát abban, hogy a fogyasztók nem is értesültek arról, hogy máshonnan is vehetnének gázt, mint az egyetemes szolgáltatásra kötelezett MVM Next Energiakereskedemi Zrt-től, holott három olyan szolgáltató is van Magyarországon, amely még rendelkezik gázszolgáltatási lehetőséggel.

Lantos Csaba, energiaügyi minisztertől Dr Tóth Bertalan azt is meg akarja tudni, ki határozta meg az állítólagos „megtakarítás” alapjául szolgáló 1026 forintos gázárat, van-e erről jogszabály, kormány- vagy miniszteri rendelet, illetve hogy változtatni kíván-e a miniszter a gyakorlaton, „befejezik-e a hazugságot és befejezik-e a lakosság félrevezetését?”

 

Kapcsolódó párttagok