mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. január 11. 08:52

Tóth Bertalan: Bepereltem az Európai Bizottságot, mert falaz Tiborcznak!

Nem gondoltam volna, hogy közpénzeket érintő közérdekű adatokért nemcsak az orbáni Magyarországon, hanem uniós színtéren is pereskednem kell. Az Európai Bizottság falazása azonban megerősített abban, hogy az Élios-ügyben született OLAF-jelentés kiadásáért érdemes erőfeszítéseket tennem.

Amint az közismert, az orbáni maffiaállam egyik szimbóluma az Élios-ügy, amelyben több mint tízmilliárd forintnyi közvilágítási pályázati közpénz korrupt eltüntetéséről írt a sajtó, és közvetlenül a miniszterelnökig értek az ügy szálai. Ennek az ügynek a dokumentumait a mai napig nem ismerjük teljes egészében, de még augusztus végén az Európai Bíróság úgy döntött egy magyarországi civil aktivista által indított perben, hogy nem tagadható meg az Európai Csalásellenes Ügynökség – az OLAF – Élios-ügyre vonatkozó aktáinak kiadása azon indokok alapján, hogy az adatkiadás folyamatban lévő hatósági eljárási érdekeket sértene, így hozzáférhetővé kell tenni a dokumentumot.

Éppen ezért kezdeményeztem még szeptemberben, hogy akkor ismerjük is meg az OLAF jelentését. Derüljön ki, hogy az Orbán-klán lenyúlásai között is kiemelkedő jelentőségű ügyben már az OLAF jelentése is igazolja, amit addig csak sejtettünk: tolvajok!

Az Európai Bizottság azonban először meghosszabbította a kérelmem elbírálására rendelkezésére álló határidőt, majd hallgatólagos határozattal elutasította azt. Így nem maradt más választásom, mint keresetet benyújtani a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz.

Érthetetlen, hogy miért falaz az Európai Bizottság ebben az ügyben. Az eljárás után azonban újabb bizonyítékaink és indokaink lesznek arra, miért kell elzavarni ezt a korrupt és velejéig romlott Fidesz-rezsimet, miért kell csatlakoznunk az Európai Ügyészséghez és miért kell helyreállítani a jogállamot és a demokráciát!