mszp.hu
2023. február 17. 14:41

Tóth Bertalan büntetőfeljelentést tesz az FHB-kötvénycsere ügyében

Tóth Bertalan büntetőfeljelentést tesz az FHB-kötvénycsere ügyében
Tiltott állami támogatás, csalás és hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanúja miatt büntetőfeljelentést tesz az FHB-kötvénycsere ügyében Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője - jelentette be a politikus a Spirit FM rádió műsorában csütörtökön.
Tóth Bertalan az „Itt a piros, hol a piros?” szemfényvesztéshez hasonlította a szövevényes kötvénycsere-ügyletet, mely során 30 milliárd forintnyi, a magánnyugdíjpénztári vagyonból is származó közpénz került magánkezekbe.
 
"Ezt bizonyítja az a tulajdonosi döntésről szóló, 10 évre titkosított dokumentum, melyet a titkosítás lejárta után adatigényléssel is csak hosszas huzavona után tudott megszerezni, miután a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva még 90 nappalmeghosszabbította az ügyintézés határidejét."
 
A frakcióvezető közösségi oldalán közzétett iratból az látszik, hogy „nem az állam ejtett valakit foglyul: a Fidesz ejtette foglyul az államot, már 2012-ben".

Tóth Bertalan jogászként úgy ítéli meg, az ügylet során megvalósult a már akkor is tiltott állami támogatás cselekménye, továbbá felmerül a csalás és a hűtlen, illetve hanyag kezelés bűncselekményének gyanúja.
 
Hozzátette: a gyanúkat a nyomozóhatóságnak kell megalapoznia, „de jogászként számomra teljesen egyértelmű a tényállás. A tiltott állami támogatásnak a tényállása is megalapozott álláspontom szerint. (...) A nyomozás elrendelése mindenképpen indokolt”.
 
Mindenesetre „hátha nyílik egy rés”, hogy az ügyészség „talán jogállami eljárást folytat le” a mostani nehéz helyzetben, amikor Magyarországnak nagy szüksége lenne a visszatartott európai uniós forrásokra, melyeket épp azért nem kaphatunk meg, mert az unió tagállamai „megelégelték ezt a korrupciós rendszert, és hogy fogságba ejtette az államot a Fidesz”, és nem hajlandók az uniós adófizetők pénzét arra odaadni, hogy „hasonlóképpen (...) kisajátítsák maguknak a NER-nek a tagjai” – mondta.
 
A kötvénycsere-ügyletről elmondta: a 2008-as gazdasági világválságot követően az FHB Banknál keletkezett 30 milliárd forintos hiányt akarta a Nemzeti Vagyonkezelő „megoldani”, ami az európai jog szerint büntetés terhe mellett tilos, és magát a tiltott állami támogatást is vissza kell fizetni.
 
A tranzakciósorozatban a Népszabadságot is megvásároló Heinrich Pecina üzletember
érdekeltségének közvetítésével az állam olyan FHB-kötvénysorozatot cserélt el, amely a
magánnyugdíjvagyonból származik, így jutott az FHB kedvezőbb tőkehelyzetbe. Az erről szóló dokumentumot Németh Lászlóné, az Orbán-kormány akkori fejlesztési minisztere írta alá a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonosi képviselőjeként.
 
Az állami segítséget 10 évre titkosították, így az nem látszott; mint Az okos lány meséjében, „hoztam is, meg nem is” – idézte a népmesei motívumot a szocialista politikus.

Kapcsolódó párttagok