mszp.hu | Belföld
2020. november 03. 00:57

Tóth Bertalan: Én a korlátozások mellé tenném a segítséget is

Tóth Bertalan: Én a korlátozások mellé tenném a segítséget is
„Ha én tennék korlátozó intézkedést, biztos, hogy mellé tenném, hogy hogyan segítjük azokat, akik emiatt a korlátozás miatt hátrányt szenvednek” – mondta a járványkezelésről Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Megismételte az MSZP javaslatát: legalább átmenetileg kapjanak 100%-os táppénzt azok, akik pozitív Covid-teszt miatt karanténba kényszerülnek, hiszen ma a rendszer bünteti azokat, akik feltárják az állapotukat: a 60%-os táppénz miatt sokan nem biztos, hogy jelzik a tüneteket vagy orvoshoz fordulnak.

A kormány járványkezeléséről azt mondta: „gyanakodni kell, hogy nagyon nagy baj lehet”, mert sokáig csak azt lehetett hallani, mekkora sikertörténet volt a kormány járványkezelése, az utóbbi időben viszont az embereket és az ellenzéket teszi felelőssé a kormány, miközben „a teljes hadfelszerelés birtokában van”.

„Elkezdtük azokat a hangokat hallani, hogy (…) tulajdonképpen az emberek tehetnek arról, hogy a járvány ennyire terjed, mert nem használják a maszkot és nem tartják be a szabályokat és szigorúan meg kell őket büntetni most. A miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy most majd még nagyobb szigor következik. (…) Bezárják azokat a vendéglátóhelyeket, ahol nem viselnek maszkot. A stadionokat is be fogják zárni, ahol a szurkolók nem viselnek maszkot?” - tette föl a kérdést.

Azt mondta: a legrosszabb az egészben nem az, hogy sorra lesöprik az ellenzék javaslatait, hanem hogy teljesen felesleges kiadásokra költik a közös pénzünket, miközben a védekezéshez rengeteg dologra lenne szükség.

Űrkutatásra jutott 1 milliárd forint, Mészáros Lőrinc cégének megsegítésére többmilliárd, pedig 850 embernek fölmondott. Stadionépítésre és fociakadémiára továbbra is van pénz, miközben nem kapnak megfelelő ellátást a munka nélkül maradt munkavállalók, nem kapnak megfelelő fizetést a szociális ágazatban dolgozók; a családtámogatások: a családi pótlék, a GYES, a GYET ugyanolyan összegű, mint 10 évvel ezelőtt – sorolta.

Hangsúlyozta: nagyon sokan esnek el jövedelemtől. Például az a 900 ezer ember, aki az év eleji 600 ezerrel szemben ma részmunkaidőben dolgozik, miközben már megszűnt az erre nyújtott támogatás. De azok is, akik rugalmas munkaidőkeretük miatt már nem kapnak túlórapénzt vagy műszakpótlékot.

„Ahelyett, hogy a kormányzat ezt a jövedelmet pótolná, vagy segítené a családokat, ilyen felesleges kiadásokra költ” – mondta a társelnök. Úgy folytatta: a miniszterelnök kijelentette, hogy áprilisra legyőzzük a vírust, hát akkor ki lehet számolni, hogy „ebben a fél évben nem kéne segíteni a magyar családoknak?” Például az energiaárak csökkentésével, mivel a magyar családok még mindig ugyanannyit fizetnek érte, miközben az állam olcsóbban szerzi be – tette hozzá.

„Tehát legalább ebben az átmeneti időben, mi azt mondjuk, hogy segíteni kell a nyugdíjasoknak, segíteni kell a munkavállalóknak és azoknak is, akik elveszítik most a munkájukat” – húzta alá.

A műsorvezető kérdésére, hogy nem kellene-e pártjának és a Párbeszédnek mégis önállóan indulni a 2022-es választáson, határozottan felelte: az MSZP kongresszusa ebben egyértelmű döntést hozott, „az egyetlen út az ellenzéki együttműködés”.

Az MSZP baloldali értékeit és szociáldemokrata programpontjait szeretnék viszontlátni egy választási programban és majd egy kormányprogramban is – fűzte hozzá.

Kapcsolódó párttagok