mszp.hu | Belföld
2019. augusztus 31. 13:04

Tóth Bertalan: ez hatalmas küzdelem lesz

Tóth Bertalan: ez hatalmas küzdelem lesz
"Az elsődleges célunk, hogy október 13-án minél több települést szabadítsunk ki a NER karmaiból, és ezzel megroppantsuk a Fidesz hegemóniáját Magyarországon" – mondta Tóth Bertalan a Hírklikknek adott interjújában. A szocialisták pártelnöke azt is elárulta, az egyeztetések során több olyan település is volt, ahol a párt országos elnökségének be kellett avatkoznia, és a helyi szervezet önálló indulási szándékát meg kellett vétóznia.
- Mennyire elégedett a dolgok mostani állásával?
 
- Most arra gondol, hogy megpuccsolták Schmidt Máriát a saját intézetében?
 
- Ezzel kapcsolatban is érdekelne az álláspontja, de az ellenzéki összefogás jelenlegi állásával kapcsolatos véleményére vagyok kíváncsi.
 
- Ha visszagondolok az elmúlt évek tapasztalataira, és kudarcaira, amikor az ellenzéki oldal különböző szereplői nem tudták átlépni saját árnyékukat, és ezzel megakadályoztak több ellenzéki győzelmet, akkor azt tudom mondani: most egészen más a helyzet. Tavaly decemberre, a rabszolgatörvény elleni fellépés idejére – úgy gondolom – mindenki megértette az ellenzéki szavazók akaratát. A választók egyértelművé tették: ha le akarjuk váltani a korrupt fideszes kiskirályokat, az nekünk külön-külön, egymás ellen nem fog menni, csak együttműködéssel. Ez az együttműködés Budapesten, a megyei jogú városokban és a nagyvárosok háromnegyedében sikerült. Látom az esélyt arra, hogy a fővárosban és a 23 kerületben az ellenzék fölénybe kerüljön. Látom az esélyt arra is, hogy a 23 megyei jogú városban – Miskolctól Pécsig, Szombathelytől Nyíregyházáig – vissza tudjuk szorítani a Fideszt. Ahol ez sikerül, ott komoly lépést tudunk tenni a Fidesz dominancia megtöréséhez és a szabad városok hálózatának kiépítéséhez. Röviden: hatalmas küzdelem lesz, nincs lefutott meccs, de jó úton járunk.
 
- Az ellenzéki összefogásnak van programszerű alapja, vagy csak technikai koalícióról szól?
 
- Nagyon komoly technikai koordinációra és programszintű egyeztetésekre volt szükség, hiszen a NER által okozott országos problémák mellett a lokális gondok is nyomasztják az emberek hétköznapjait, amelyekre az együttműködésben közös megoldásokat kell keresünk, megvizsgálva egymás javaslatait. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, az egyeztetések nem mindig mentek gördülékenyen.
 
- Olvasni, hallani lehet olyan eseteket, amelyek arról szólnak, hogy az MSZP-ből kiugrott párttag bejelenti, hogy az önkormányzati választáson külön indul el az ellenzék közös jelöltjével szemben. Mi ennek az oka? Hogyan kezeli a párt ezeket a helyzeteket?
 
- Valóban lehet találni olyan példákat, ahol az ellenzéki tárgyalások félresiklottak, nem hozták meg a kívánt eredményt. Látni kell azonban, hogy szinte minden települési környezet és az emberi viszonyok is különbözőek, egy-egy ilyen tárgyalássorozat pedig nagyfokú türelmet és kompromisszumészséget igényel. Ezekre lehet példa Szolnok, ahol a Jobbik és a Momentum által támogatott jelölt állt be az MSZP-s Radócz Zoltán mögé, vagy például Dunaújváros, ahol a helyi MSZP szervezet hosszú egyeztetések után végül a jobbikos Pintér Tamást támogatja.
 
Az MSZP Országos Elnökségének az álláspontja ebben hosszú ideje következetes volt, és egy célt helyezett minden más elé: fel kell szabadítani a településeket a fideszes uralom alól. És ne feledjük, hogy azokon a településeken, ahol az ellenzék jelöltet állít, többségében az MSZP volt a motorja az együttműködésnek, annak az összefogásnak, amelyre korábban nem volt példa.
 
Persze, olyan is volt – szerencsére csak elvétve –, ahol az MSZP Országos Elnökségének be kellett avatkoznia, és a helyi szervezet ellenzéki együttműködéssel szembeni önálló indulási szándékát meg kellett vétóznia. Ilyen volt például Vác és Hatvan. Az Elnökség döntött az ellenzéki együttműködési formáció támogatásáról, és megtiltotta a helyi szervezeteknek az önálló indulást. Aki pedig a közösségünk által támogatott jelölttel, formációval szemben kíván indulni, az lényegében automatikusan elhagy minket.
 
- Talán az MSZP hozta a legnagyobb áldozatot az összefogásért. Okozhatja-e a párt további zsugorodását?
 
- Az áldozatot nem az összefogásért hoztuk, hanem a szabad városok megteremtéséért. Azért, hogy ezek a települések legyenek a baloldal újjáépítésének bázisai. Itt lehet majd építkezni, szabad sajtót és kultúrát csinálni. De hadd említsem meg önnek, hogy ha megnézzük az ellenzék által indított polgármesterjelöltek pártokhoz való kötődését, azt láthatjuk, hogy a megyei jogú városokban és a budapesti kerületekben 19, a tízezernél nagyobb lélekszámú települések esetében 27, amíg a kisebb városokban 40 helyen beszélhetünk MSZP-s polgármesterjelöltről. Országosan több mint 600 képviselőjelöltje lesz az MSZP-nek. Úgy gondolom, ez kiváló alapot nyújt az építkezéshez.
 
- Győzelem esetén Orbán Viktor megnyirbálhatja a polgármesterek jogait?
 
- A munkavállalók jogaitól a végrehajtó hatalom szerkezetén át az azonos neműek örökbe fogadásáig a kormányfőnek konkrét tervei vannak arról, hogy mit változtatna meg az Alaptörvényben. Az alkotmánymódosításhoz erős legitimáció kell a kormányfőnek, ha azonban Tarlós elbukik, ez a legitimáció is megkérdőjeleződik. Ezért nagyon fontos, hogy minden ellenzéki szavazó megértse, el kell mennie szavazni október 13-án.
 
- Egy sikeres választási eredmény után elképzelhetőnek tartja, hogy az ellenzék egy közös listán indul három év múlva?
 
Nincs értelme ennyire előre rohanni az időben. Egyébként is teljesen más az EP-választás, az önkormányzati választás és az országgyűlési választás. Most minden erőnkkel arra koncentrálunk, hogy megbontsuk a NER által felépített erődítményeket. Ahogy említettem: most a legfontosabb célunk, hogy október 13-án minél több települést szabadítsunk ki a NER karmaiból, és ezzel megroppantsuk a Fidesz hegemóniáját Magyarországon.

Kapcsolódó párttagok