mszp.hu | Belföld
2020. május 26. 22:55

Tóth Bertalan: Ezt mi nem fogjuk hagyni!

Tóth Bertalan: Ezt mi nem fogjuk hagyni!
Nem nyugszik bele, hogy nem kapott válaszokat a kórházi ágyak kiürítéséről – jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, kedden az ATV Egyenes beszéd című adásában.
A jövő évi büdzsét „a cserbenhagyás költségvetésének” nevezte.
 
A kórházi ágyak kiürítése „a Fidesz kommunikációjának az Achilles-sarka. Ez az a pont, ahol rossz döntést hoztak, ezt nem hajlandók elismerni. (…) Az egész járványkezelési történetben ez a legsúlyosabb és legdurvább hiba, amit elkövettek” - mondta. 
 
 
Pedig az ügyet föl kell tárni, szembe kell nézni a hibás döntésekkel, és a felelősséget vállalnia kell Kásler Miklósnak és Orbán Viktornak is – mondta a pártelnök.
 
Ezért parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, mivel Rétvári Bence államtitkártól kapott ugyan egy levelet, de nem kapott választ a konkrét kérdéseire: hogy hány ágyat ürítettek ki, hány műtét maradt el, értesítették-e az önkormányzatokat.
 
A bizottság kezdeményezéséhez negyven képviselő aláírása kell, ezért megkeresi az ellenzéki pártok frakcióit. „Nagyon bízom benne, hogy fogják támogatni, sőt biztos vagyok benne; és bekerül majd a Parlament elé” – mondta.
 
Ott válik majd el, a kormánypártok is megszavazzák-e a testület felállítását, vagy „takargatni valójuk van”. „Van titkolni való, mert nem válaszolnak” – állapította meg.
 
Úgy folytatta: „Ezt mi nem fogjuk hagyni!” 
 
Ha nem lesz bizottság, az MSZP akkor sem hagyja annyiban a történteket, hiszen rengeteg lakossági jelzést kapnak, Debrecenből, Esztergomból és más településekről is jelentettek az ágykiürítés miatti tragédiákat. A miniszterelnök 11 ezer emberről beszélt, akiket egyik napról a másikra kitettek a kórházakból vagy a rehabilitációs intézetekből, de egy mai adatból az derült ki, hogy 24 ezer ember lehet érintett.
 
A ma benyújtott költségvetésről a pártelnök azt mondta: az „a cserbenhagyás költségvetése és nem az emberekről szól”. Ezért az MSZP olyan módosító indítványokat fog benyújtani hozzá, amelyek arról szólnak, hogyan lehet a „szétrombolt, szétszakított” szociális hálót újjáépíteni, a munkavállalókon, a nyugdíjasokon és a családokon segíteni.
 
Fejlesztésekre és a gazdaság újjáépítésére is tesznek javaslatot, hogy ne arról szóljanak a hírek, „hogy 83 milliárd forintot költött el a Magyar Turisztikai Ügynökség Garancsi István, Mészáros Lőrinc, Tiborcz Istvánnak a szálloda-felújítására, miközben megsarcolják az önkormányzatokat, miközben ellehetetlenítik a főváros főpolgármesterét.”
 
„Láthatóan azt sem titkolják, hogy megint csak a saját embereiket védik, ez az egész gazdasági csomag, amit elindítottak, ez nem szól másról, mint hogy a NER-lovagok ne veszítsenek túl sokat, közben cserben hagyták a munkavállalókat, és cserben hagyják azokat a kis- és középvállalkozásokat, akik leginkább rászorulnának a támogatásra” – mondta.
 
Az MSZP javaslatának része, hogy a tudásba fektessenek be, hogy tudásalapú gazdaság és társadalom jöjjön létre. De a kormány sem az egészségügyre, sem az oktatásra nem költ többet, a jóléti kiadások sem növekednek, miközben propagandára jut 25 milliárd forint, a közmédia finanszírozására közel 80 milliárd, több százmilliárd a Paksi Atomerőműre, és 83 milliárd a barátok, rokonok szállodafelújítására.
 
„Ezért mondtam azt, hogy ez a cserbenhagyás költségvetése. (…) Ugyanazt csinálja a Fidesz, itt a válsághelyzet kellős közepén, amit eddig csinált: a sajátjainak ad, a magyar embereket pedig cserbenhagyja” – jelentette ki.

Kapcsolódó párttagok