mszp.hu | Belföld
2020. április 27. 19:20

Tóth Bertalan: Felháborító a kormány titkolózása!

Felháborító a kormány titkolózása a koronavírus-járvány ügyében, holott a legjobb út az őszinte, teljes körű, nyílt tájékoztatás lenne – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Klubrádióban hétfőn.

„Nem nyílt és nem őszinte a kommunikáció. (…) az emberek nem tudnak mihez alkalmazkodni” – mutatott rá.

Hangsúlyozta: nem statisztikai számokról, hanem emberekről, az ő valós történetükről van szó.

„A járvány elleni küzdelemben a teljes körű, nyílt és őszinte kommunikáció (…) a védekezést segíti, az eltitkolás, az adatoknak a visszatartása, az pedig akadályozza a védekezést” –ismételte korábban is hangoztatott álláspontját, hozzátéve: „teljesen értetlenül ál” az adatok eltitkolása előtt.

Elmondta: április 17-én 91 kórháztól kérdezte meg többek között azt, hány ágyat szabadítottak föl, értesítették-e az önkormányzatokat arról, hogy ápolásra szoruló idős betegek kerülnek ki az ellátóintézményből, vagy hogy tesztelték-e a beteg embereket, mielőtt otthonukba bocsátották őket.

A kérdéseire nem kapott választ, mert minden kórház az operatív törzshöz irányította információért, de annyi kiderült, hogy „18-án született egy miniszteri utasítás, hogy engem nem lehet tájékoztatni. Nem lehet ezeket az adatokat kiadni”.

Az adatok egyébként rendelkezésre állnak – mutatott rá – hiszen az is kiderült az egyik válaszból, hogy a kórházak naponta jelentenek az ágykapacitásról az EMMI egészségügyért felelős államtitkárságának.

De „a védekezésre elköltött eddig több százmilliárd forintnak a felhasználási útjait sem látjuk, hiába tesszük fel a kérdéseket” – mondta; sem azt, mennyi került a Szijjártó Péter külügyminiszter által a Parlamentben emlegetett több tízmillió védekezési felszerelés, azért az adófizetők mennyit fizettek, kik voltak a közreműködő kereskedelmi partnerek, és kik fölözik ebből le az esetleges hasznot.

„Sajnos az a meggyőződés erősödik bennem is (…) ami eddig is jellemző volt, hogy ez az államilag szerveződött korrupciós rendszer, ez működik. Nem tudjuk, hogy a közpénzek hova mennek, nem tudjuk, hogy a beteg emberekkel mi történik.”

Elmondta: érti, hogy „hadgyakorlat” meg „hadi helyzet” van, de hadititkot az ellenségtől kell eltitkolni, az ellenség pedig most egy vírus.

„Nem tudom, hogy a vírus előtt kell-e titkolózni” – jegyezte meg.

A vállalkozások újranyitásában, a munka újrafelvételében is a bizonytalanság az egyik akadály: a cégek nem kapnak semmilyen segítséget. Védőfelszerelésük sincs, de azt sem tudják, mi a követendő protokoll.

A kormány „szűkmarkú (…) a válságkezeléssel kapcsolatban, de információhoz sem jutnak” a vállalatok – mutatott rá.

Újra aláhúzta: „közösen védekezünk, mindenki védi a családját, hozzátartozóinak az életét, egészségét, a saját egészségét, saját életét, de nem kapunk kellő információt”, ez pedig „egészen felháborító”.