mszp.hu | Belföld | Igazságügy
2023. február 27. 10:40

Tóth Bertalan: Ha nem a KSH és nem az MNB szivárogtatott, akkor valamelyik minisztérium szabálytalankodott

Tóth Bertalan: Ha nem a KSH és nem az MNB szivárogtatott, akkor valamelyik minisztérium szabálytalankodott
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője korábban kérdéssel fordult Matolcsy György jegybankelnökhöz és Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy kiderítse, mit tesznek a február eleji KSH-adatszivárgási botrány felderítése érdekében.

A Portfolio.hu internetes portál számolt be 2023. február 4-én arról, hogy egy email érkezett a szerkesztőségükbe, amelyben a Fidesz-közeli Makronóm Intézet kommunikációs cége a figyelmükbe ajánlja az intézet makroelemzési vezetőjének „friss KSH kiskereskedelmi adatokhoz fűzött szakmai kommentárját szíves felhasználásra”. A levélben a statisztikai hivatal kiskereskedelmi adatainak értelmezése szerepelt, „bőven megszórva olyan számokkal”, amelyek majd a két nappal később közzétett gyorsjelentésben fognak először hivatalosan megjelenni. Vagyis a levélben szereplő adatok olyan „frissek”, hogy még nem voltak ismertek – legalábbis a közvélemény számára.

2023. február 6-án reggel bizonyságot nyert, hogy valóban a friss KSH jelentéshez jutott hozzá egy magántulajdonú gazdasági társaság. Vagyis az intézet több nappal a hivatalos megjelenés előtt ismerte a KSH adatait. Ilyen szintű kiszivárgás példátlan a magyar statisztika történelmében.

Tóth Bertalan frakcióvezető ezért kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez és Matolcsy György jegybankelnökhöz, hogy kiderüljön, mit tesznek az ügy felderítése érdekében. Az MNB elnöke arról tájékoztatott korábban, hogy zajlik az adatgyűjtés az KSH adatszivárgási ügyében, Polt Péter pedig azt nyilatkozta, a rendőrség szerint nincs gyanúja bűncselekménynek.

Matolcsy György legfrissebb tájékoztatásából azonban az derül ki, hogy nem az MNB szivárogtatott, és nem is állnak szerződéses viszonyban a Makronómmal. Tóth Bertalan kiemelte, ez azt jelenti, hogy ha nem a KSH-tól és nem is az MNB-től küldték az adatokat, akkor valamelyik minisztérium szabálytalankodott. A frakcióvezető szerint jövőhéten kiderül, kitől szivárogtak az adatok.

Kapcsolódó párttagok