mszp.hu | Belföld
2023. január 03. 09:41

Tóth Bertalan: Húzzanak ki az igazságszolgáltatásból!

„Az igazságszolgáltatásból húzzanak ki!” – emelte ki Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, az első „szupermérföldkövet” azok közül, melyeket az Európai Bizottság jelölt ki a magyar kormány számára, s melyek teljesítése a politikus szerint az ország számára kedvezőbb helyzetet teremt.

Az Integritás Hatóság megfelelő működése, a korrupció visszaszorítása a következő, hogy „legalább ezt az iszonyatos pofátlanságot, amit műveltek, ezt az államilag szervezett korrupciós rendszert vissza tudja szorítani”, és a helyi vállalkozók fideszes „patrónus” nélkül is uniós forrásokhoz tudjanak jutni – sorolta tovább a KlikkTV-n közölt évértékelő beszélgetésében a politikus.

További ilyen „szupermérföldkő”, hogy legyen előrelépés az oktatásban – amit a Helyreállítási Alapba is beleírt a kormány –, a digitalizációban, az energiaátállásban, és az orosz erőforrásoktól való függetlenedésben is – folytatta.

„Ha ezekben tud eredményt elérni az Európai Unió, az biztos, hogy Magyarország érdeke” – szögezte le.

Az ellenzéknek az a feladata – folytatta – hogy, miközben készül a kormányzásra, ezek teljesítését számon kérje, nyomon kövesse és támogassa.

Ismertette: az MSZP ezért nem utasította el a kormány uniós feltételrendszerrel kapcsolatos javaslatait a Parlamentben, hanem tartózkodott a szavazástól: egyrészt mert Magyarországnak szüksége van az uniós forrásokra, másrészt, bár nem hisznek a kormányzatnak, értékelni akkor kell, amikor látják, hogyan valósulnak meg ezek a javaslatok.

Elkeserítőnek nevezte, hogy amit az Orbán-kormányzat válságkezelésnek nevez, abban „marad ugyanaz a szemléletmód, ami eddig: (...) harácsolás és az elesettek kezének elengedése”. „Döbbenetesnek és nagyon-nagyon sajnálatosnak” nevezte, hogy a legelesettebb rétegek a legnagyobb támogatói a kormánypártoknak, amelyek „12 év alatt ki tudták alakítani azt a rendszert, hogy milliók vannak kiszolgáltatott helyzetben.”

Azt mondta: hiába „tolt bele” a Magyar Nemzeti Bank 11 ezer milliárd forintot a magyar gazdaságba az elmúlt 9 évben, és ehhez hiába kapott az ország még majdnem 9 ezer milliárd forint uniós támogatást, ha „ehhez képest itt tartunk”: romokban az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások, milliók kerülnek teljes kiszolgáltatottságba, az emberek nem tudnak bejutni a munkahelyükre, a közösségi terek egyre szűkülnek.

„Az államnak nem az a feladata, hogy a GDP-t pörgesse!” – jelentette ki.

Leszögezte: az ellenzékben megvan a képesség a Fidesz leváltására, de eredményt csak az hozhat, ha közösen, együttműködve harcolnak a sokszínű demokráciáért.

„Az egyetlenegy megoldásnak azt látom, hogy csak az együttműködés az, ami eredményt tud hozni” a 2024-es európai parlamenti választásoknál is, „az önkormányzati választásoknál meg pláne”.

A 2022-es évet értékelve megerősítette: nem tartja tévútnak az ellenzéki együttműködést, de az országgyűlési választáson a kivitelezés „csapnivaló volt”. Sok ellenzéki vezetésű helységben azonban jól mennek a dolgok, a válságos helyzetben, a kormányzati ellehetetlenítés közepette is helyt tudnak állni.

Kifejezte meggyőződését: Jobboldali kormányt csak baloldalról lehet legyőzni.

„Én biztos, hogy soha nem fogok olyat mondani, amíg választások vannak, hogy ezt a kormányt nem lehet választásokon legyőzni” – jelentette ki, hozzátéve: azt is rossz politikának tartja, ha valaki arra vár, hogy a válság vagy az unió, „vagy nem tudom én, ki, majd elintézi, de ott mi készen állunk az árnyékban, és akkor már egyből képesek leszünk” a kormányzásra.

„Ha arra törekszik bármelyik ellenzéki párt, hogy ellenzéki oldalon ugyanolyan legyen, mint a Fidesz, (...) akkor miért harcolunk? A sokszínű demokráciáért harcolunk, nem azért, hogy egyvalaki majd megmondja, és az úgy lesz” – mondta.

Hozzátette: az MSZP számára az első „mindig a kormányváltás, korszakváltás volt”; a párt mindvégig következetesen képviselte a kongresszusán elfogadott stratégiát egy új baloldali, szociáldemokrata erő és egy szociáldemokrata-baloldali-zöld pólus megteremtésére.