mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. július 23. 13:07

Tóth Bertalan: „Ilyen vagyongyarapodás soha nem volt”

Az MSZP-Párbeszéd szövetség megadóztatná a hatalmasra duzzadt vagyonokat a 2022-es kormányváltás után, az új kormánykoalíció pedig mindent megtesz majd, hogy hogy a jogsértően „hazahordott” közpénzt visszaszerezze – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az Inforádió Aréna című műsorában csütörtökön.

„Ilyen vagyongyarapodás soha nem volt” – mutatott rá a társelnök egyes, jobbára Fidesz-közeli vállalkozók Covid-járvány alatti, a kormány támogatásával történt vagyonosodásával kapcsolatban, kiemelve: közben sokan a megélhetésüket vesztették el.

Azt mondta: ha megvan a társadalmi támogatottság, a nagyon nagy vagyonok közteherviselésben való részvételében igazságot kell tenni.

A kormányváltás után, „ha az elmúlt 10 év visszásságait vizsgálva arra jut majd a kormányzó koalíció, hogy itt (...) jogszabálysértés történt, a közpénzek jogsértő elsikkasztása, hazahordása, akkor mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ezeket a közpénzeket visszaszerezzük” – jelentette ki.

Ez csak jogszabályi keretek között történhet meg, de ki kell használni minden olyan jogállami eszközt, amivel ezeket a közpénzeket vissza lehet szerezni. Ezért is egyetértés van a hat szövetséges ellenzéki párt között abban, hogy Magyarországnak csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez - mondta.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség céljai:

• a 2022-es kormányváltás, ebben a hat párt egyetért;
  • hogy Karácsony Gergely legyen a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, ezért kötöttek az LMP-vel széles körű szövetséget;
  • hogy az MSZP-Párbeszéd szövetség nyerje az előválasztást

– mondta el.

Rámutatott: az előválasztás egy kvalifikációs verseny, de nemcsak személyek, hanem a pártok programjainak versenye is. Természetes és normális, hogy ezek eltérnek: példaként hozta, hogy az MSZP adómentes minimálbért akar a vállalkozók terhelése nélkül, a DK viszont megadóztatná a minimálbért. „A választók erről is dönthetnek majd az előválasztás során” – mondta.

Hangsúlyozta: nincsenek ellenségek, csak kihívók; az MSZP tiszteletben tartja az előválasztás végeredményét, „bárki nyeri is az ellenzéki oldalon az előválasztást, mi mindenkit támogatni fogunk”.

Három pillért jelölt meg az MSZP-Párbeszéd program alapjaként. Elsőként a szabadság, a demokrácia, a jogállam, a sajtószabadság és a független igazságszolgáltatás visszaállítását említette, ami „egyre fontosabbá válik” a kémbotrány miatt is, melyben a Fidesznek „úgy látszik, van mit titkolni”.

Második pillérként az igazságos és szolidáris társadalom- és gazdaságpolitikát, az esélyteremtést említette, melyben alkalmazott, kisnyugdíjas és fiatal egyaránt „akár létminimum fölötti” jövedelemhez juthat; a harmadik környezetünk megóvása és a klímavédelem.

A nyugdíjasokról elmondta: a 2 millió nyugdíjas közül 1,2 millióan élnek az átlagnyugdíj alatt, a Fidesz infláció mértékével megegyező nyugdíjemelése „elképesztően szétszakította” a nyugdíjastársadalmat. Az MSZP szerint 70 ezer forintra kell emelni a legkisebb nyugdíjat és elérni, hogy érje el a minimálbér felét; aki pedig csak ennyi nyugdíjat kap, azt más támogatási formákkal hozzá kell segíteni, hogy hozzájusson a 100 ezer forintos megélhetési minimumhoz.

Az infláció mértékének megfelelő emelést minden nyugdíjas kapja meg, de az afölötti részt azonos összegben osszák el a nyugdíjasok között, „így mindenki jobban jár, de föl lehet zárkóztatni az alacsony nyugdíjakat”.

Kormányon a minimálbért azonnal adómentessé tennék, havi 25 ezer forinttal emelve a minimálbéresek nettó jövedelmét, és a mediánbérig adójóváírást biztosítanának. A munkájukat vesztőknek 3 helyett 9 havi álláskeresési támogatás járna és legalább 100 ezer forint a megélhetésre.

A fiatalok számára minimumörökség bevezetését tervezik és a jövedelmi helyzettől függő segítséget; most a fiatalok 60%-a a szüleinél él és nincs olyan jövedelme, hogy az állami segítséget igénybe tudja venni – mondta el.

Az adórendszerről kifejtette: „Teljesen érthetetlen, hogy a munkajövedelem és a tőkejövedelem ugyanúgy adózik”, és a munkavállaló több adót és járulékot fizet, mint a munkaadó. Az is tarthatatlan, hogy „minden egyes” adórendelkezés a multiknak kedvez: „bármilyen hihetetlennek hangzik, a Fidesz kőkemény neoliberális gazdaságpolitikát folytat”.

Mint mondta, a multikat „nem megszorongatni kell”, hanem megtalálni a közös érdekeltségeiket a munkavállalókkal: egy munkavállaló akkor tud jobb teljesítményt nyújtani, ha biztonságban érzi magát, megfelelő jövedelemhez jut és megfelelő munkakörülmények között dolgozhat.

„Mi azt mondjuk, oda kell adni, ahol szükség van rá, (...) mert az ország csak úgy tud fejlődni, ha együtt fejlődünk. Azt nem lehet, hogy 10 millió emberből 1 millió nagyon-nagyon jól jár, 9 millió meg nagyon rosszul” – mondta.

Külön kiemelte az oktatást, az egészségügyet és a szociális területet, ahol az esélyteremtés és a bérfelzárkóztatás egyaránt fontos: „ha van forrás a költségvetésben, oda kell adni”, ellentétben a fideszesekkel, akik inkább lemondanak az uniós forrásokról, „csak hogy a saját despotikus rendszerüket tovább tudják építeni”.

Az MSZP társelnöke elmondta: az előválasztási folyamatban hétfőn indul a jelöltek bemutatása, augusztus 15-ig kell bejelenteni a jelölteket. Az MSZP-Párbeszéd szövetség „reálisan” 60 helyen indít majd jelöltet, az egyeztetések még folynak a civilekkel is, hiszen a kormányzóképességet biztosítani kell.

Az online regisztrációhoz és szavazáshoz megteremtették a szerintük adatvédelmi szempontból is kifogástalan informatikai hátteret, sőt telefonos applikáció kifejlesztésén is dolgoznak, amivel szintén lehetne szavazni.

Minél több helyen szeretnék a szavazás lehetőségét biztosítani, de szeretnének az erőforrásaikba „beleférni”, ezért közösségi támogatói kampányt is indítottak a pártok.

Augusztus 23-tól szeptember 6-ig tart majd az aláírásgyűjtés: a képviselőjelölt-jelölteknek 400, a miniszterelnök-jelölt-jelölteknek viszont 20 ezer aláírást kell gyűjteniük, ami „komoly szűrő”. Több miniszterelnök-jelölt-jelölti és képviselőjelölt-jelölti vitát is terveznek a kampány során – mondta el.