mszp.hu | Belföld
2023. január 19. 13:48

Tóth Bertalan: Mikor kezdik el érezni a magyar családok a gáz világpiaci árának csökkenését?

Tóth Bertalan: Mikor kezdik el érezni a magyar családok a gáz világpiaci árának csökkenését?
Tóth Bertalan frakcióvezető szeretné megtudni Lantos Csaba energiaügyi minisztertől, hogy mikor kezdi el követni a földgáz átlagfogyasztás feletti lakossági tarifája a tőzsdei árak csökkenését.
2022 júliusában az Orbán-kormány a rezsiárak brutális emeléséről döntött. A földgáz esetében ugyanis a rezsicsökkentett ár - köbméterenként 102 forint - felhasználási helyenként csak a kormányzati döntés által átlagfogyasztásnak tekinthető szintig - azaz 1729 m3/év fogyasztásig - vehető igénybe. E határ fölött a lakossági piaci ár 747 forintra emelkedett.
 
Bánki Erik, az Országgyűlés Gazdasági bizottságának fideszes elnöke ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „a holland tőzsdei árakhoz vannak kötve a hosszú távú gázvásárlási szerződés árai”.
 
A gáz árának emelkedése 2022 augusztusában érte el csúcspontját, ezt követően viszont a földgáz ára tartós csökkenésnek indult, így a korábbi 340 euró helyett már csak 56 euró környékén mozog. A magyar lakosság földgáz átlagfogyasztás feletti ára viszont semmit sem változott – hívta fel a figyelmet dr. Tóth Bertalan, megjegyezve: „Úgy tűnik, a magyar családokat csak a földgáz árának emelkedése érinti, az árak csökkenésével járó kedvező hatásokból viszont nem részesülhetnek”.
 
Erre tekintettel a frakcióvezető azt kérdezte Lantos Csabától:
- Hogyan fordulhat elő, hogy a földgáz tőzsdei árának csökkenése nem jelenik meg a lakosság átlagfogyasztás feletti rezsiköltségében?
- Mikor kezdi el követni a földgáz átlagfogyasztás feletti lakossági tarifája a tőzsdei árak csökkenését?

Kapcsolódó párttagok