mszp.hu | Belföld | Energetika
2023. január 18. 12:31

Tóth Bertalan írásbeli kérdést nyújtott be a paksi erőmű körüli újabb kaotikus helyzet miatt

Tóth Bertalan írásbeli kérdést nyújtott be a paksi erőmű körüli újabb kaotikus helyzet miatt
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője írásbeli kérdést nyújtott be Lantos Csaba energiaügyi miniszternek. Kérdésének célja, megtudni, hogy a kormány hány évvel tervezi meghosszabbítani a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjainak üzemidejét, illetve értesítette-e már a kormány az Európai Bizottságot a Paks 2 beruházás vonatkozásában bejelentett és engedélyezett intézkedéstől történő várható eltérésről.

A paksi atomerőmű körüli kaotikus helyzetben újabb jogi ellentmondásra hívta fel az illetékes fideszes miniszter figyelmét dr. Tóth Bertalan frakcióvezető, aki írásbeli kérdést nyújtott be Lantos Csaba energiaügyi miniszternek. Ebben arról kér tájékoztatást, hogyan képzelik a Paks I. üzemidejének meghosszabbítását és a Paks II. megépítését egyszerre, miközben a magyar kormány azt jelentette be, és az Európai Bizottság ennek megfelelőlen úgy engedélyezte az új blokkok megépítését, hogy a régieket a 2030-as években leállítja Magyarország.

2017 októberében az Európai Bizottság hozzájárult Paks II. építéséhez, több fontos kikötéssel. A megegyezés részét képezte az is, hogy a kormány azt mondta Brüsszelnek, hogy Paks I. négy blokkjának üzemideje 2032 és 2037 között lejár, azok egymás után bezárásra kerülnek és új atomerőművek nélkül áram nélkül maradna Magyarország, ekkora kiesést pedig másként nem lehetne pótolni. Ezek után a Bizottság többször is kiemelte, a 30-as években örökre kikapcsolják Paks I-et. 

Ennek ellenére tavaly december 8-án, a magyar parlament elfogadott egy határozatot, amelyben tudomásul veszi, hogy a kormány kivizsgáltatja, hogy Paks I élettartamát meg lehet-e hosszabbítani. A határozat szerint meg lehet vizsgálni, hogy akár 20 évvel, azaz 2057-ig is meghosszabbítsák az utolsónak beüzemelt régi blokk szavatosságát.

Ez azt jelentené, hogy a kormány egyszerre erőlteti Paks II. építését és Paks I. üzemidejének meghosszabbítását, ez pedig azért veszélyes, mert Paks II. elveszítheti a finanszírozására vonatkozó EU-s engedélyét.

Kapcsolódó párttagok