mszp.hu | Belföld | Nyugdíj
2023. január 27. 10:11

Tóth Bertalan: Járjon igazságosan a 13. havi pluszjuttatás!

Tóth Bertalan: Járjon igazságosan a 13. havi pluszjuttatás!
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Spirit FM műsorában részletezte a szocialista párt javaslatát, amely arról szól, hogy 205 ezer forintot minden nyugdíjas kapjon. Ez valódi segítséget jelentene a nehéz helyzetbe jutott időseknek.

"Az MSZP azt szeretné, hogy másfél millió nyugdíjas több 13. havi ellátást kapjon, ez az állami pluszjuttatás pedig járjon igazságosan” – mondta el Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

A szocialista párt javaslata, hogy a nyugdíjasok 13. havi ellátását egyenlő, az átlagnyugdíjnak megfelelő, 205 ezer forintos összegben kapja meg minden nyugdíjas. Ugyanazokat a termékeket ugyanannyiért veszik meg a nyugdíjasok, bármennyi is legyen a nyugdíjuk, a válságos helyzet mindenkit ugyanúgy, egyenlően érint. Ezért „igazságos, hogy azonos összegben kapják” a kiegészítést - indokolta az egyenlő összegben való kifizetésre tett javaslatot a szocialista politikus.

Akinek magasabb a nyugdíja, az könnyebben vészelheti át a válságot, akinek meg alacsonyabb, az nehezebben, ezért „igazi baloldali pártként azoknak szeretnénk több támogatást és segítséget, akik erre jobban rászorulnak” – mondta az MSZP nevében Tóth Bertalan. A frakcióvezető elmondta, jelenleg kétmillió öregségi nyugdíjasból 1,5 milliónak az átlagnyugdíj alatt van a nyugdíja. „Ők azok, akiknek vidéken szigeteletlen házban kell most átvészelni ezeket a nehéz időket, szembenézni a 26,5%-os nyugdíjasinflációval. Számukra egy 15%-os nyugdíjemelés sem jelenti azt, hogy könnyen túlélik ezt az időszakot” – mutatott rá a valódi problémára az MSZP politikusa.

Tóth Bertalan szerint ezen emberek számára sokkal többet jelentene a 205 ezer forintos segítség, mint akinek az átlagon felül van a nyugdíja. Nem szabad elfelejteni, hogy a nyugdíjprémiumot is egyenlő összegben fizette ki a kormány a nyugdíjasoknak. Tóth Bertalan kiemelte, míg a nyugdíjprémium a gazdasági növekedéstől függ, addig a 13. havi juttatás egy állami pluszjuttatás a nyugdíjasok számára, ami nem függ sem a nyugdíjjáruléktól, sem a szolgálati időtől, hanem az adófizetők fizetik ki. „Mi azt mondjuk, hogy ez az állami pluszjuttatás (...) járjon igazságosan”, kapja meg minden nyugdíjas az átlagnyugdíjnak megfelelő összeget – hangsúlyozta az MSZP álláspontját. 

A szocialista frakcióvezető felhívta arra is a figyelmet, hogy a juttatás a költségvetésnek összesen 418 milliárd forintba kerül. Kiemelte, a Fidesz a felfüggesztése után 11 évig nem vezette vissza a juttatást, csak a választások előtt.

Az adásban kérdezték a politikust a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága honlapján nyilvánosságra hozott anyagokról az állítólag ellenzéki kampánytámogatás céljára külföldről érkezett pénzekről. A frakcióvezető leszögezte: a Magyar Szocialista Párt semmiféle külföldi támogatásban nem részesült, nem kapott és nem is használt föl ilyet a kampányban.

Kapcsolódó párttagok