mszp.hu | Belföld
2020. október 14. 12:00

Tóth Bertalan: Jobb edzőmérkőzést veszteni, mint bajnokságot

Egy edzőmérkőzést jobb elveszíteni, mint a bajnokságot – mondta a hétvégi szerencsi időközi választásról Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, de hozzátette: a 2022-re való felkészülés során a mostani szavazás összes tanulságát le kell vonni.

Fontosnak nevezte, hogy az ellenzék alkalmazza az előválasztás intézményét. A borsodi 6. körzetben az MSZP ragaszkodni fog ehhez, és meglesz a saját jelöltje – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

A párt már késő tavasszal lebonyolítaná az előválasztásokat, „lesz kellő idő arra, hogy erre felkészüljünk.” A választók feladata lesz majd kiválasztani a legalkalmasabb országgyűlési képviselőjelöltet.

Minél több jelölt van, az azt jelenti, hogy annál több ellenzéki politikusban van szándék arra, hogy megvalósítsák a kormányváltást. Ez pedig már önmagában is segíti annak bekövetkeztét – mutatott rá.

A versengés fontos része az előválasztásnak, de talán még fontosabb - és ezt Budapesten tapasztalták -, hogy megmozgatja az ellenzéki szavazókat és elköteleződéssel is jár, ami 2022-ben „nagyon nagy jelentőséggel bír” majd.

Ahol a választók elégedettek a mostani ellenzéki képviselőjükkel, ott megfontolandó, legyen-e előválasztás, hiszen ezek a képviselők 2018-ban ellenzéki összefogás nélkül nyertek. De ha az ellenzéki pártelnöki fórum úgy dönt, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás, arra az MSZP kész és nyitott. A párt felkészült az előválasztásokra és lesznek jelöltjei – mondta.

„Meggyőződésem, hogy van 106 jó jelölt. Én azt szeretném, hogy ebből minél több MSZP-s legyen” –jelentette ki.

A vasárnapi borsodi voksolás tanulságai között említette, hogy magának a jelöltnek is kell idő arra, hogy végigjárja a településeket és megismerje az ott élőket, ezt nem lehet az utolsó pillanatra hagyni. Most nem volt idő a kellő felkészülésre és egy előválasztás megfelelő időben és körülmények közötti megrendezésére, hiszen a választást nyáron írták ki, egy tragikus esemény miatt.

S bár az MSZP-nek volt saját jelöltje, a többi párt a jobbikos Bíró Lászlót támogatta.

„Egy döntést meghozott a pártelnöki fórum. Ezt a döntést tiszteletben tartottuk és eszerint jártunk el.” Az MSZP „ezerrel” támogatta a közös ellenzéki jelöltet aktivistáival és erőforrásaival – mondta a társelnök.

Kérdezték a kormány legújabb adócsomagjáról, amire Tóth azt mondta: az első látásra technikai módosításokat tartalmaz, a pálinkafőzést leszámítva jelentős adómérséklésről nincs benne szó.

Nincs szó benne az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről, ahogy arról sem, hogy ma egy átlagkeresetű munkavállaló nagyobb mértékben fizet adót, mint egy multinacionális cég nyereségadóban. Mert míg a multinacionális cég 9%-ot adózik, a munkavállaló 15%-ot.

„Nekem ennél sokkal jelentősebb javaslataim lennének, hogy hogyan lehet segíteni azoknak, akik most a koronavírus-járvány miatt megélhetési problémával küzdenek” – szögezte le.

Elismerte, ezek nem adókérdések, de miért nem szól a csomag a családi támogatások emeléséről, miért nem szól az alacsony nyugdíjak felzárkóztatásáról?

Az önkormányzati választások egyéves évfordulójára térve azt mondta: teljesen egyértelmű, hogy a kormány bosszúhadjáratot folytat az önkormányzatokkal szemben az ellenzéki sikerek miatt.

A megmaradt fideszes önkormányzatokat különböző lehetőségekhez, kormányzati támogatásokhoz juttatják, az ellenzéki önkormányzatoknak pedig a kormányzati intézkedések és a vírus következményei miatt csökken az adóbevétele.

Kijelentette: „nagyon-nagyon büszke” az ellenzéki polgármesterekre, hiszen ennek ellenére tartják magukat a programokhoz, amiket a kampányukban megfogalmaztak.

Az ellenzéki önkormányzatokban jól együttműködő partnerek vannak, és ez bizakodásra ad okot. A széleskörű együttműködés és a helyi koalíciók bizonyítják, hogy az ellenzék tud kormányozni az önkormányzatokban, és „ezzel erősíti azt a fontos ismérvet, hogy az ellenzék kormányzóképes” – fejtette ki.