mszp.hu | Belföld
2019. május 08. 10:04

Tóth Bertalan: Jóval több jutna egészségre és oktatásra, ha a Fidesz nem venné le a sápot

Tóth Bertalan: Jóval több jutna egészségre és oktatásra, ha a Fidesz nem venné le a sápot
Már most is jóval több uniós forrás juthatna a magyar egészségügybe, oktatásba és a munkakörülmények javítására, ha a Fidesz nem működtetne állami szervezésű korrupciós hálózatot – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az ATV-ben kedden.
„A legnagyobb probléma, hogy ezek a források most is az egészségügybe kellene, hogy menjenek, most is az oktatásba kellene, hogy menjenek, most is a munkakörülmények javításában kellene, hogy megjelenjenek, de azt látjuk, hogy mire odaér ez az összeg, már átmegy azon a szűrőn, ahol leveszik a sápot a Fidesz háttéremberei” – mondta a tévé Egyenes beszéd című műsorában.

Példaként említette a számos oktatási pályázatot, amelyek végül a „legminimálisabb módon” valósultak meg a túlárazások és a többmilliós tanácsadói díjak miatt.
 
Ezért támogatja az MSZP és minden ellenzéki párt, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez - mondta.
 
„Mi arra akarjuk rábírni az európai uniós döntéshozókat, hogy ellenőrizzék ezeknek a forrásoknak a felhasználását, és akár mi támogatjuk azt is, hogy jogállami kritériumokhoz kössék az európai uniós támogatások kifizetését, mert a jogállam felszámolása teszi lehetővé, hogy ezt az államilag szervezett korrupciós hálózatot működtesse a Fidesz.” 
 
Elmondta: az Európai Ügyészség nem gyakorolna fennhatóságot a magyar ügyészség felett, viszont maga is indíthatna eljárásokat a magyar bíróságok előtt az uniós források felhasználása ügyében. Az OLAF, amely szintén az uniós források felhasználását ellenőrzi, nem indíthat eljárást. S hiába tárt a magyar ügyészség elé konkrét bizonyítékokat például Elios-ügyben, a nyomozást mégis megszüntették.  
 
A másik, ami elsikkad, hogy az Európai Ügyészség a terrorizmus elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik.
 
„Na ehhez nem akar csatlakozni a  fideszes kormányzat” – mondta.
 
„Az együttműködés fenntartásában, elmélyítésében nem érdekelt a Fidesz, mert annál tisztábban látszódna, hogy ő hogyan hordja haza az európai uniós a pénzeket, és ez egyáltalán nem áll érdekében.”
 
Rákérdezett a műsorvezető az ellenzéki együttműködésre, és külön Ujhelyi István MSZP-s EP-választási kampányfőnök egy mondatára, aki „harcostársnak” kérte fel a Jobbikot.
Tóth megismételte: ő mindig az együttműködés híve volt, s hogy közös ellenzéki lista legyen a fideszes EP-listával szemben. Végül az MSZP a Párbeszédben talált ez ügyben partnerre, a többi ellenzéki párttal pedig részben versenytársak, részben szövetségesek.
 
Viszont a Jobbikkal való együttműködés nem újdonság, hiszen a teljes ellenzék közös küzdelmet indított a rabszolgatörvény ellen. Vannak helyi közösségek, ahol reményteli együttműködések születtek az önkormányzati választásokra, és együtt harcolnak a választások tisztaságáért is. 
 
Jelenleg minden párt toborozza az aktivistákat és szavazóköri delegáltakat, akiknek nagy közös képzést tartanak majd, és egyeztetnek, hogy minden szavazókörbe jusson ellenzéki delegált, civilszervezeteket is bevonva.
 

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok