mszp.hu | Belföld | Igazságügy
2023. február 17. 10:05

Tóth Bertalan: Készül a feljelentés!

Tóth Bertalan: Készül a feljelentés!
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője ígéretéhez híven ma folytatta a Posta - Takarékszövetkezetek - FHB hármas furcsa, közpénzből támogatott üzleteit feltáró bejegyzéssorozatát. A politikus továbbá bejelentette: készül a feljelentés.

Csütörtökön kezdte az ügy nyilvánosságra hozatalát, ma folytatja Tóth Bertalan. A most megszerzett tulajdonosi határozat a Fidesz-kormány és az FHB Nyrt. sokáig titkolt csereügyletéről szól, melyet Németh Lászlóné írt alá még 2012. december 15-én.

A dokumentumból fény derül a következőkre:

  • az államosított magánnyugdíjpénztári vagyonban lévő FHB-kötvényeket cserélteti el a miniszter asszony egy új kötvénysorozatra,
  • a csereügyletben – a közzétett kibocsátói közleménnyel szemben nem egy független külföldi befektető, hanem – az FHB Nyrt. akkori egyik tulajdonosa, a Népszabadságot bezáró Heinrich Pecina érdekeltsége és az állami MNV Zrt. vett részt,
  • az állam jobb kötvényeket cserélt rosszabbra.

Tóth Bertalan kiemeli, a dátumokkal sincs mindern rendben, hiszen a miniszter asszony a 48/2012. (XII. 15.) RJGY határozatot 2012. december 15-én adta ki. A csereügyletben megjelölt új FHB-kötvény jegyzésére 2012. december 17-én, tehát két nappal a miniszteri határozat aláírása után, a kötvény-sorozat kibocsátására pedig 2012. december 20-án került sor.

A szocialista frakcióvezető a következő kérdéseket teszi fel, a fentiek fényében:

  • Pecina úr érdekeltsége mégis, hogyan tudta cserealapként felajánlani a magyar kormány számára az FHB Nyrt. új kötvénysorozatát 2012. december 15-én (vagy előtte), ha az említett kötvénysorozat jegyzése még meg sem kezdődött, nem lett kibocsátva, és nem állt a tulajdonában?
  • Németh Lászlóné és a magyar kormány hogyan győződött meg arról, hogy a cserealapként felajánlott kötvénycsomag létezik, milyen értéket képvisel, azzal Pecina úr érdekeltsége rendelkezik-e, ha a hivatkozott kötvénycsomagot a 48/2012. (XII. 15.) RJGY határozat időpontjában még le sem jegyezték (sem a VCP, sem más)?
  • Mit tudott az ügyletről, a még ki sem bocsátott kötvénycsomaggal tervezett ügyletről az FHB Nyrt. felügyelőbizottsága, és annak elnöke, Lantos Csaba?

A politikus felhívja a figyelmet arra is, hogy a 48/2012. (XII. 15.) RJGY határozat szerint a csereügyletben részes kötvénycsomagok értéke az Ernst & Young Tanácsadó Kft. 2012. december 11-i független vagyonértékelése alapján kerültek megállapításra. A határozat szerint tehát azokról a kötvényekről is 2012. december 11-én készült vagyonértékelés, amelyek aznap, vagyis 2012. december 11-én kerültek az MNV Zrt-hez a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból, és arról a kötvénysorozatról is, amelynek a zártkörű jegyzésére 2012. december 17-én, kibocsátására 2012. december 20-án került sor.

Ezek tudatában Tóth Bertalan az alábbiakra keresi a magyarázatot:

  • Hogyan, milyen információk alapján tudott Ernst & Young Tanácsadó Kft. 2012. december 11-én független vagyonértékelést adni egy még le sem jegyzett, ki sem bocsátott FHB kötvénycsomagról?
  • Hogyan hivatkozhatott Németh Lászlóné az MNV Zrt. tulajdonában lévő egyik forint alapú kötvénycsomag értékének meghatározásával kapcsolatban az Ernst & Young Tanácsadó Kft. 2012. december 11-i vagyonértékelésére, amikor a határozat 1. pontjában a nevezett kötvények értékének feltüntetésekor 2012. december 13-i MNB árfolyammal számolt euró alapú értékét tüntette fel?

A szocialista frakcióvezető kiemeli, a dátumok mellett azonban a vagyon értékelésével kapcsolatban is vannak furcsaságok: eltérő nyilvántartási értékek, kamatbevételekről való lemondás, nehezen magyarázható kötvényértékelés. “A válaszra csak egy új büntetőeljárás deríthet fényt. A feljelentés készül.” - zárta bejegyzését Tóth Bertalan és megígérte, nemoskára jön a következő résszel.

Kapcsolódó párttagok