mszp.hu | Belföld | Lakásügy
2022. február 09. 15:36

Tóth Bertalan: kivezetjük az országot a lakhatási válságból!

Tóth Bertalan: kivezetjük az országot a lakhatási válságból!
A fideszes kormányzást az élhetetlen körülményeket teremtő, Elios-féle bűncselekmények sora jellemzi, az Egységben Magyarországért programja ezzel szemben egy szociálisan érzékeny, élhető Magyarországot ajánl.

Minden magyar embernek jár a méltóság, a lakhatás, a tisztességes életkörülmények: a nemzetnek ebben egységesnek kell lennie, és ezt kell kifejeznie az államfő személyének is – erről beszélt Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Kérdésre megerősítette, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) most nyilvánosságra hozott jelentése az Orbán-család által elkövetett Elios-bűncselekményekről valószínűsíthetően megegyezik azzal, amiért Tóth Bertalan egy hónapja még maga is perelte az OLAF-ot.

Az MSZP társelnöke megjegyezte, mivel az OLAF évekig visszatartotta a TASZ által perelt jelentést, pártja is ringbe szállt az igazság kiderítésért: Brüsszelben az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István, itthon pedig ő maga lobbizott a dokumentumok publikussá tételéért.

Tóth Bertalan kiemelte, a jelentés minden eddigi feltételezést megerősített: az OLAF bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalást jelöl meg jelentős értékre,10 milliárd forintos károkozással. „Az összes pályázatnál szabálytalanságot [állapít meg], 17 pályázat esetében pedig olyan összejátszást, ahol az az ellenajánlat, ami elkészült, ugyanarról a számítógépről származik, mint az eredeti ajánlat. 17 esetben benne felejtettek egy számszaki hibát is, ami mind a 17 esetben feltárható. Tehát (…) itt egyértelműen bűncselekmény történt: nagyon súlyos, nagyon komoly kárt okozó bűncselekmény (…)” – szögezte le.

Hozzátette, a magyar rendőrség ugyanezt nem találta megalapozottnak, és lezárták 2018-ban az ügyet, ami talán nem lett volna ennyire zökkenőmentes, ha hazánk már tagja volna az Európai Ügyészségnek.

A Szociális Demokráciáért Intézet keddi nemzetközi lakhatási konferenciája kapcsán, melyen maga is felszólalt, az MSZP társelnöke újabb részleteket ismertetett az Egységben Magyarországért szövetség lakhatási programjából. „Az MSZP nagyon sok olyan javaslatot megfogalmazott, ami ebbe belekerült: például, hogy évente 150.000 lakást szeretnénk felújítani, szigetelni, nyílászárót cserélni és fűtést korszerűsíteni.” Álláspontja szerint erre hosszú távú programot kell elindítani, hiszen az ingatlanok mélyfelújítása csökkentené a háztartások rezsijét, csökkenne a kibocsátás, helyi vállalkozások jutnának megrendeléshez, munkahelyet teremtene, és növekedne az emberek vagyona is.

Aláhúzta, olyan rendszert szeretnének, ami önrész nélkül megvalósítható, megtartanák a már meglévő család és otthontámogatásokat, ugyanakkor kibővítenék a rászorultsági elvet további támogatásokkal. „A támogatásokat úgy kell beütemezni, hogy minél többen hozzáférjenek, de oda kell figyelni az inflációra is” – hangsúlyozta.

Kérdésre, hogy támogatnák-e Iványi Gábort, mint közös ellenzéki köztársasági elnökjelöltet, megerősítő választ adott. „A Magyar Szocialista Párt Iványi Gábort is támogatja, hogyha mögötte lesz konszenzus: egy olyan közéleti szereplőnek tartjuk őt, aki hitelesen képviseli azt, amit mi is” – mondta el. Méltatta Iványi szociális érzékenységét és példamutató életútját, ugyanakkor hangsúlyozta, sem a végső döntés kialakítása a közös elnökjelölt személyéről, sem a listaállítás utolsó simításai nem akadályozzák a szombaton induló erőteljes kampányt az egyéni jelölteket ajánló aláírások gyűjtésére a 106 körzetben.

Kapcsolódó párttagok