mszp.hu | Belföld
2020. február 06. 00:22

Tóth Bertalan: komolyan készülünk a tisztújításra

Tóth Bertalan: komolyan készülünk a tisztújításra
Társelnök-párok indulását szorgalmazná Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, ha a párt márciusi kongresszusa jóváhagyja: egy férfi és egy női társelnök vegye át az MSZP vezetését.
A szocialisták programjavaslatokkal, szervezeti változtatásokkal és alapszabály-módosítással is készülnek az Orbán-kormányt 2022-ben remélhetőleg leváltó ellenzéki összefogás sikerének előmozdítására.
 
A férfi és női társelnöki poszt megfontolása „arról szól, hogy az MSZP az esélyegyenlőség kérdéskörében, a női egyenjogúság kérdéskörében be akarja mutatni azt a hitét és azt a hitvallását, amely kapcsán ezt a politikát folytatja. Ezért egy férfi és egy női társelnök-jelöltre teszünk majd javaslatot” a március 14-iki kongresszuson – mondta a pártelnök szerdai sajtótájékoztatóján.
 
A társelnöki rendszer ötletéről eddig nagyon pozitívak a visszajelzések, többek között az MSZP Gurmai Zita vezette, nagyon erős nőtagozatának elnökségétől is. „Amúgy a német szociáldemokrata párt is ezt az utat választotta” – mutatott rá az elnök.
 
„Aki eddig kinyilatkoztatta a szándékát, az két személy, Kunhalmi Ágnes és jómagam. Ágnessel nagyon komolyan készülünk erre a kihívásra” – árulta el.
 
A társelnöki rendszerben „az még eldöntendő kérdés, hogy a választási eljárásban társelnök-párok indulnak-e. Én ezt támogatom” – mondta.
 
A pártelnök a kedd esti Egyenes beszédben is kifejezte: szívesen indulna Kunhalmival egy párban.
„Teljesen egy platformon vagyunk. (…) Jó párost alkotnánk. Az sem kizárt, hogy így, párban fogunk indulni” – mondta az ATV-ben.
 
Az MSZP stratégiaalkotó és szervezetátalakító márciusi kongresszusa után májusban tervez tisztújítást.
 

Kapcsolódó párttagok