mszp.hu | Belföld | Oktatás
2023. január 12. 11:10

Tóth Bertalan: Lemondanának-e a miniszterek az alapítványi kuratóriumi tagságukról?

Tóth Bertalan: Lemondanának-e a miniszterek az alapítványi kuratóriumi tagságukról?
Lemondanának-e a miniszterek az alapítványi kuratóriumi tagságukról, hogy a magyar hallgatók továbbra is részt vehessenek az ERASMUS-programban? Ezt kérdezte dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a kormány több tagjától, Varga Judittól, Lázár Jánostól, Szijjártó Pétertől, Navracsics Tibortól és Nagy Istvántól is.

Amennyiben a kuratóriumi tagságért járó busás fizetségüknél fontosabbnak tartják azt a több tízezer magyar hallgatót, akiknek a jövője a Fidesz-kormány pénzéhsége és döntése miatt került veszélybe, akkor nem lehet kérdéses a válaszuk. 

Ezen kívül a területi illetékességük alapján az alábbi kérdéseket nyújtotta be a frakcióvezető:

  • Kezdeményezi-e a Kormány a problémás törvényhely módosítását? (Varga Judit, Navracsics Tibor)
  • Mit kíván tenni, hogy az alapítványi egyetemek hallgatói és oktatói 2024-ben is részt vehessenek az Erasmus+, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs programban? (Csák János)
  • Kit terhel a felelősség a magyar diákok és oktatók jövőjét veszélyeztető
    következményekért? (Csák János)
  • Ha a Kormány számára már hetek óta ismertek az EU szervei által támasztott kifogások, Ön hogy hogy nem ismerte azokat uniós forrásokért felelős miniszerként? (Navracsics Tibor)"
A teljes levél:
 
"Tisztelt Miniszter Asszony/Úr!
 
Az Európai Bizottság szóvivője által megerősített sajtóhírek szerint az alapítványi fenntartású magyar felsőoktatási intézmények 2024-től nem vehetnek részt az Erasmus+, illetve a Horizont Európa kutatási és innovációs programban sem.
 
Navracsics miniszter úr a Kormány részéről úgy reagált, hogy meglepő, mivel „eddigi tárgyalásokon nem kifogásolta az Európai Bizottság, hogy politikusok ülnek az egyetemek alapítványi kuratóriumaiban”.
 
Miniszter Úr annak ellenére fogalmazott így, hogy az Európai Tanácsban már a 2022 decemberének közepén tartott szavazások során ez nyilvánvalóvá vált, sőt az Országgyűlés kormánypárti többsége először úgy módosított egy törvényt, hogy korábbi szándékai ellenére mégis távozniuk kellene a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiból a minisztereknek, az államtitkároknak és a miniszterelnök politikai igazgatójának is, majd később gyorsan korrigált, és módosított a Törvényalkotási Bizottságon keresztül.
 
A magyar hallgatók tízezreit érintő súlyos következményekre tekintettel arra kérem, hogy válaszoljon az alábbi kérdésre.
 
Várom válaszát."

Kapcsolódó párttagok