mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. október 05. 11:20

Tóth Bertalan: Magyarországon energiaszegénység és lakhatási válság van!

Tóth Bertalan: Magyarországon energiaszegénység és lakhatási válság van!
Napokon belül jön a hideg, fűteni kellene mintegy 4,1 millió magyar háztartásban. Abban a 410 ezerben is, amelyet sújt az energiaszegénység, és azokban is, ahol az amúgy is alacsony jövedelem 60%-a fűtésre megy el, mert rosszul szigetelt, vagy vizes ingatlanban laknak.

Ilyenkor kezd el jobban látszani, hogy Magyarországon energiaszegénység és lakhatási válság van! Ilyenkor látszik igazán, hogy Orbán kormánya semmit nem tett a helyzet megoldására több mint 11 éve, csak nyerészkedett az energiaárakon!

Ideje tisztázni: a XXI. században a lakhatás és az alapszükségleteket fedező, méltányos hozzáférés a közművekhez alapjog! Az kell, hogy legyen! Ennek érdekében be kell avatkozni mind az árszabályozás, mind a felhasználás oldalán.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség ezért olyan sávos rendszert dolgozott ki, amely mindenki számára alanyi jogon biztosítja az alapvető közszolgáltatásokhoz való hozzáférést. Minimális mennyiségű ivóvízhez, áramhoz és földgázhoz jelképes áron jusson hozzá minden állampolgár, az átlagfogyasztásig pedig a mainál számottevően alacsonyabb áron kapják a fogyasztók az energiát és a vizet!

Az árszabályozáson túl ugyanakkor szükséges a hazai lakásállomány energiahatékonyságának növelése. Hiszen a legolcsóbb energia a fel nem használt energia! Azt akarjuk, hogy hitel és önerő nélkül, európai uniós és állami költségvetési forrásból, az önkormányzatok szervezésében induljon nagyszabású, komplex, hosszú távú, a szociális szempontokat is szem előtt tartó fűtéskorszerűsítési, energetikai felújítási és szigetelési program az ország csaknem 800 ezer panellakása és több mint egymillió régi építésű családi háza, a „Kádár-kockák” számára. A családok ezzel akár 40-60%-os megtakarítást érnének el a fűtési költségben, a felújítással pedig az ingatlanuk értéke is növekedne. A program a helyi kisvállalkozóknak hozna munkát, de óriási egészségügyi és környezetvédelmi haszna is lenne: jelentősen csökkenteni lehetne az egészségkárosító bel- és kültéri légszennyezettséget, a magyar háztartások széndioxid-kibocsátását pedig összességében mintegy 30%-kal lehetne így csökkenteni

Az általunk kidolgozott konstrukció előfinanszírozással valósulna meg: a magyar állam kifizetné a felújítás, a kazáncsere, a szigetelés költségeit, a lakás tulajdonosa pedig ezt szerződés alapján, részletekben fizetné vissza a megtakarításából, vagyis a régi és az új fűtésszámlája közötti különbözetből. A beruházás megtérülését követően pedig a megtakarítás minden forintja a tulajdonosnál marad!

Ez a program nem a jacht- és kastélytulajdonosoknak készült, hanem a havi jövedelmük 30-60%-át fűtésre költő családoknak, az egyedülálló nyugdíjasoknak, az életüket épp megkezdő fiataloknak. Azoknak, akik ma gondolni sem mernek korszerűsítésre, hiszen a napi létfenntartásuk is veszélyben van.  Akik sokszor fával, szénnel, olajjal vagy brikettel fűtenek, vagy kénytelenek akár szemetet is égetni egy kis melegért.

Kormányváltás után nagyot léphetünk előre az energiaszegénység és a lakhatási válság megszüntetésében is: van rá megoldásunk.

Ehhez azonban az kell, hogy Karácsony Gergely alakíthasson kormányt! Szavazzon tehát a miniszterelnök-jelölti előválasztáson Karácsony Gergelyre!

Kapcsolódó párttagok