mszp.hu | Gazdaság
2023. március 02. 19:19

Tóth Bertalan: Maradjanak az ársapkák, amíg ilyen drágák az élelmiszerek

Tóth Bertalan: Maradjanak az ársapkák, amíg ilyen drágák az élelmiszerek
Öt pontos Élelmiszerár-STOP kampányt hirdetett az MSZP - erről beszélt Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Spirit FM műsorában csütörtökön.

Az MSZP az élelmiszer-ársapkák további fenntartását javasolja. Tóth Bertalan a műsorban arról beszélt, hogy közel 50 százalékos élelmiszer drágulás mellett szükség van az ársapkákra. Az ellenzéki együttműködés nagyon fontos, de nem kell minden témában egyetérteni. Az MSZP kiállt a benzinárstop mellett is, a kiskutasok támogatásával.

Az ársapkák mellett szól, hogy több százezer kisnyugdíjas és kiskeresetű dolgozó számára jelentenek ma is nagy segítséget az ársapkák.

Az MSZP „abszolút szembemegy” azzal az érveléssel, hogy az élelmiszer-infláció az ársapkák miatt lenne ilyen magas; ennek, mint mondta, „nyilvánvalóan” az energiaárak emelkedése, az aszály, de leginkább a kormányzat adópolitikája az oka. Nagyon sok terméken ugyanis 27%-os áfa van, az Orbán-kormány pedig még különadókat is bevezetett, aminek következtében vannak olyan termékek, melyekre 31%-os adót kell fizetnie a vásárlóknak – részletezte Tóth Bertalan.

Németországban, Horvátországban vagy Szlovéniában azért lehet olcsóbb ugyanaz a termék, mint Magyarországon, mert ott 7-8, „legrosszabb esetben 10-12%-os adóteher van egy adott terméken, nálunk pedig több mint 31%” – tette hozzá.

Ha a kormány kivezeti április 30-án a hatósági árakat, az szakértők szerint 3-5 százalékkal azonnal megemelné az élelmiszerárakat. Ez pedig éppen azokat sújtaná a leginkább, akiknek kevésbé nő a jövedelme, és akikre az immár 25 százalék fölötti általános infláció amúgy is a legnagyobb teher rója.

Az ársapkás termékeket éppen azok vásárolják, akiknek nincs jól szigetelt lakása, nincs korszerű fűtésrendszere és nincs olyan jövedelme, ami mást is lehetővé tenne. Ráadásul „bármit mond a kormány”, a KSH adatai szerint a fogyasztók duplaannyit fizettek a gázért, és összességében átlagban 30%-kal többet az áramért, amióta az Orbán-kormány eltörölte a rezsicsökkentés korábbi formáját, ezt is mindenki érzi a pénztárcáján – mondta Tóth Bertalan.

Az intézkedések forrásául a költségvetés „iszonyatosan nagymértékben” megnőtt áfabevételét jelölte meg, de további olyan kiadási tételeket is felsorolt, melyekből „simán kijönne” a kiskeresetűek és a kisnyugdíjasok támogatása, vagy akár a pedagógus-béremelés: „A Vodafone-vásárlásra mégiscsak jut egy kis pénz, a közmédia százmilliárdos támogatására mégiscsak jut pénz, 16 milliárdot elkölteni bombás plakátokra, azért mégiscsak jut pénz” a büdzsében – emelte ki.

Rámutatott: a költségvetés olyan, „mint egy közös nagy torta”, sajnos most már nem a Parlament, hanem a veszélyhelyzetre hivatkozva a kormányzat dönti el, méghozzá rendeleti úton, „hogy ebből a közösből kinek juttat”.

„És akkor fölmerül a kérdés, hogy tényleg a Mészáros Lőrinc-féle informatikai cégnek megvásárolni a Vodafone-t az érdemesebb, vagy nagyobb társadalmi haszonnal jár-e, mint mondjuk az alapvető élelmiszerek áfájának az eltörlése” – mondta a frakcióvezető.

Az MSZP-nek, az igazi baloldal pártjának, nagyon fontos, hogy az alacsony jövedelemmel rendelkezők ilyen „brutális, tomboló” infláció, és csaknem 50 százalékos élelmiszer-infláció mellett „legalább ezt a kis segítséget kapják meg”.

Az MSZP elindította ÉlelmiszerárSTOP-kampányát, amelynek 5 pontja van:

  1. Ameddig ilyen drágák az élelmiszerek, meg kell tartani és bővíteni kell az ársapkákat.
  2. Vigyék le 0 százalékra az alapélelmiszerek áfáját!
  3. Szüntessék meg az élelmiszerekre kivetett 4,1 százalékos különadót!
  4. Ellenőrizze hatóság az árak csökkentését!
  5. Az ársapkák okozta veszteség miatt kapjanak állami kompenzációt a hazai kisboltok és kistermelők!

A frakcióvezető ennek véleményezésére, illetve támogatására szólított föl, az
mszp.hu/elelmiszerarstop weboldalon.