mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. február 25. 19:40

Tóth Bertalan: Második napja tart Putyin háborúja

Tóth Bertalan: Második napja tart Putyin háborúja
Néhány száz kilométerre tőlünk emberek ezrei veszítik el otthonaikat, hozzátartozóikat.

Mindez azért történik, hogy Putyin rákényszerítse akaratát egy szuverén országra és népre. Semmibe vette az európai biztonsági egyezményeket, és katonai erővel nyomult be egy szuverén ország területére.

Mi, magyarok '56 óta pontosan tudjuk, mit jelent, amikor orosz tankok fővárosi utcákat taposnak. Most ez történik Kijevben.

Mi, szocialisták és demokraták, kiállunk Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett. Szolidárisak vagyunk Ukrajnával, a harcokat be kell szüntetni, és a feleknek tárgyalóasztalhoz kell ülniük.

Egyetértünk, hogy a Putyin háborúja elől menekülőket Magyarország befogadja.

Hosszabb távon pedig meg kell akadályoznunk, hogy Európa békéjét diktátorok veszélyeztessék, hiszen Putyin háborúja nem csak Oroszország és Ukrajna ügye. Ez a kelet-európai térség békéjét és biztonságát is fenyegeti, a kárpátaljai magyarságot pedig közvetlenül életveszélybe sodorja.

A háború tovagyűrűző hatásai pedig - bármit is állít Orbán Viktor - minket is elértek: a háború hatására humanitárius válság alakult ki, családok tízezrei menekülnek és igyekeznek elhagyni Ukrajnát, gyengül a forint, emelkednek az energiaárak, gyorsul az infláció, elértéktelenedik a fizetés, a nyugdíj.

Ez Orbán Viktor legnagyobb szövetségesének köszönhető. Annak az embernek, akinek az érdekében évtizedes adósságot vállalt a mi és gyermekeink nevében, amikor 10 milliárd eurós hitelszerződést kötött Putyinnal Paks 2 megépítésére. Akinek az érdekében megfosztotta a magyar embereket attól, hogy eldönthessék, akarnak-e Oroszország felé eladósodni vagy nem. Akinek az érdekében Orbán megfosztotta a magyar embereket attól, hogy eldönthessék, a nyugat-európai fejlesztési irányokat követve fejlődjön Magyarország a következő száz évben - ahogy Orbán Viktor fogalmazott -, vagy félázsiai népként Oroszország hűbéresei legyünk. Orbán azonban Putyin kedvében akart járni, annak az embernek a kedvében, aki most lángokba borította Ukrajnát.

Az Orbán-kormány tevékenysége alapján nem véletlenül írta az egyik orosz hírportál azt, hogy ha van Oroszországnak igazi európai húgocskája, az éppenséggel Magyarország.

Mindaz, ami most történik Ukrajnában, az Orbán Viktor külpolitikájának teljes csődjét jelenti. Kiderült, hogy a hintapolitikának - mint már annyiszor a történelemben - nem lehet eredménye.

Minél előbb egyértelművé és hitelessé kell tenni Magyarország euroatlanti elkötelezettségét, az európai értékek tiszteletét és érvényre juttatását, a NATO-val fennálló szövetségünk megerősítését.

A hitelesség visszaépítéséhez az első lépés a kormányváltás, április 3-án!

Közös jövőnkért, Magyarországért!

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok