mszp.hu | Belföld
2023. február 08. 11:08

Tóth Bertalan: Matolcsy és Polt előtt a KSH adatszivárgási ügye

Tóth Bertalan: Matolcsy és Polt előtt a KSH adatszivárgási ügye
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője kérdéssel fordult Matolcsy György jegybankelnökhöz és Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy megtudja, csak szóbeli küzdelmet folytatnak a spekulánsok ellen, vagy tenni is kívánnak valamit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) botrányos adatszivárgási ügyében.
A Portfolio.hu 2023. február 4-én arról írt, hogy egy email érkezett a szeresztőségükbe, amelyben a fidesz-közeli Makronóm Intézet kommunikációs cége a figyelmükbe ajánlja az intézet makroelemzési vezetőjének „friss KSH kiskereskedelmi adatokhoz fűzött szakmai kommentárját szíves felhasználásra”. A levélben a statisztikai hivatal kiskereskedelmi adatainak értelmezése szerepelt, „bőven megszórva olyan számokkal”, amelyek majd a két nappal később közzétett gyorsjelentésben fognak először hivatalosan megjelenni. Vagyis a levélben szereplő adatok olyan „frissek”, hogy még nem voltak ismertek – legalábbis a közvélemény számára - írja Facebook oldalán Tóth Bertalan.
 
Az MSZP frakcióvezetője szerint 2023. február 6-án reggel bizonyságot nyert, hogy valóban a friss KSH jelentéshez jutott hozzá egy magántulajdonú gazdasági társaság. Vagyis az intézet több nappal a hivatalos megjelenés előtt ismerte a KSH adatait. Ilyen szintű kiszivárgás példátlan a magyar statisztika történelmében.
 
Tóth Bertalan szerint felmerül a kérdés, hogyan kerülhettek jogosulatlan kezekbe az adatok. A KSH álláspontja szerint: „A tájékoztatási naptár szerinti napon reggel 8:30-kor megjelenő gyorstájékoztatót a megelőző munkanap délután 17:00 órakor kaphatják meg az érintett állami vezetők. A gyorstájékoztató megjelenésének napján, a megjelenés előtt 30 perccel kapják meg azon hírügynökségek és szerkesztőségek, amelyek jelezték ezirányú igényüket. Az előzetes hozzáférés mind az állami szervezetek, mind a sajtó érintett szervezetei esetében az embargó szabályainak betartásáról szóló nyilatkozathoz kötött.”
 
Figyelemmel arra, hogy már február 4-én, szombaton igazolhatóan egy magántulajdonú társaság birtokában állt a jelentésnek, a KSH közleménye szerint az csakis a hivatalon, vagy egy állami vezetőn keresztül szivároghatott ki - írja Tóth Bertalan.
 
Az MSZP politikusa szerint ezek alapján megalapozottan merülhet fel a Btk.
  • 305. §-a szerinti hivatali visszaélés bűntette,
  • 410/A. §-a szerinti bennfentes információ jogosulatlan közzétételének vétsége is.
Amennyiben a Makronóm jelentései pénzpiacon tevékenykedő szereplőkhöz is hozzájutottak, úgy a Btk. 410. §-a szerinti bennfentes kereskedelem bűntette is felmerülhet.
 
Matolcsynak és Poltnak tehát lenne dolga!