mszp.hu | Belföld
2021. szeptember 20. 18:25

Tóth Bertalan: Mészáros Lőrinc előre megkapta a nászajándékát

Mészáros Lőrinc „valószínűleg előre megkapta a nászajándékát”, 185 milliárd forinttal növelte a vagyonát egy év alatt a válság kellős közepén; közben az emberek 41%-ának a válság alatt csökkent a jövedelme – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és parlamenti frakcióvezetője Orbán felszólalására válaszul az Országgyűlésben hétfőn.

Mint Tóth mondta, a kormány válságkezelésnek eredménye, hogy a leggazdagabbaknak nőtt a jövedelme, Szíjj László vállalkozó is lecserélte jachtját, „áll rendelkezésre a kormánytagoknak a háromemeletes jacht”.

Közben az elmúlt 10 évben a jövedelmi egyenlőtlenségek növekedtek, és a magyarok 60%-a „a jövedelmi ollóban a rossz oldalon áll”, kimaradt a gazdasági növekedésből. A 65 év felettiek szegénységi rátája az elmúlt 11 évben háromszorosára: 5-ről 15%-ra nőtt, 450 ezer magyar nyugdíjas 100 ezer forint alatti nyugellátást kap.

A munkaerő termelékenysége csökkent, Magyarország versenyképessége romlott, a minimálbért tekintve sereghajtók vagyunk. „Ha euróban számoljuk, akkor ma a minimálbér kevesebbet ér, mint egy évvel ezelőtt” - mondta.

Az infláció az egekben, a benzinár és az élelmiszerárak csúcsot döntenek, „világbajnokok vagyunk ÁFA tekintetében, az államadósság egekben, a forint tragikus állapotban van”. A családi pótlék, a nyugdíjminimum az Orbán-kormány alatt nem emelkedett. Lakhatási válság van, nincs sem épületszigetelési, sem panelprogram, sem bérlakásépítés, a Diákváros helyett inkább Fudan Egyetemet építenek.

Hatalomféltés miatt megfigyeltek újságírókat, gazdasági szereplőket, politikusokat, „látható, hogy nagyon-nagyon félnek”.

„Erre utal talán” a miniszterelnök bejelentése, hogy bizonyos intézkedéseket alaptörvénybe emelnek – mondta Tóth.

„No, a nyugdíjnak kifejezetten örülök, mert önök kivették az alaptörvényből a nyugellátást, most talán akkor a nyugdíj újra alapvető jog lesz Magyarországon” – jegyezte meg.

Orbán „szokásos termelési értekezletéből” sok minden kimaradt: ilyen a járvány több mint 30 ezer halottja; hogy a halálozást nézve „dobogón” vagyunk, a beoltottak számát tekintve viszont bőven az európai uniós átlag alatt – mondta a frakcióvezető.

Úgy folytatta: nem hallottunk a műtétre várakozók „végeláthatatlan” soráról, az ellátatlan betegek tömegeiről; hogy a járvány közepén a kormány döntése alapján több ezer orvos és szakápoló hagyta el a pályát.

Rámutatott: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap kimutatása szerint 2019-hez képest 2020-ban 500 ezer emberrel kevesebben kaptak kórházi ellátást, ebből több mint 13 ezer rákos beteggel kevesebben, miközben az Európai Unióban „toronymagasan vezetjük” a halálozási listát a rákbetegségek tekintetében.

„No ezért van szükség kormányváltásra!” – szögezte le.

Ezért van szükség arra, hogy ne egyszeri juttatásokat kapjanak az emberek a választási évben, hanem a társadalmi igazságtalanságokat hosszú távra fel kell számolni, csökkenteni kell a jövedelemkülönbségeket, fel kell zárkóztatni az alacsony nyugdíjakat, és „például a minimálbér adómentessé tételével” az alacsony béreket is. Kezelni kell a lakhatási válságot, bérlakásokat kell építeni, újra kell indítani a panelszigetelési programot, megkezdeni a „Kádár-kockák” felújítását.

A családtámogatásokat úgy kell növelni, hogy minden család hozzáférjen az állami támogatáshoz, ne csak a jómódúak. Az élelmiszereket olcsóbbá kell tenni, segíteni kell a megélhetés biztosítását és segíteni kell azokat, akiknek szükségük van rá - mondta.

„Ezen dolgozunk azért, hogy egy év múlva ezekről az intézkedésekről Karácsony Gergely számoljon be a magyar Országgyűlés előtt, miniszterelnökként” – zárta felszólalását.