mszp.hu | Gazdaság
2023. január 20. 15:44

Tóth Bertalan: Mi vezetett az élelmiszerárak brutális emelkedéséhez?

Tóth Bertalan: Mi vezetett az élelmiszerárak brutális emelkedéséhez?
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője azt szeretné megtudni Nagy István, agrárminisztertől, hogy mi vezetett az élelmiszerárak hatalmas emelkedéséhez Magyarországon, ezért írásbeli kérdést nyújtott be.

Az agrárminiszter egy interjúban, melyet az Indexnek adott az Oroszország elleni uniós szankciókat jelöli meg a hazai élelmiszerárak emelkedésének okaként. Tóth Bertalan emlékeztet a kormány a magas árak miatt már 2022 januárjában vezette be a hatósági árat, amikor még nem is léteztek szankciók, mivel háború sem volt. 

Tóth Bertalan szerint, ha valóban a szankciók lennének a brutális áremelkedés okai, akkor az minden országot egyformán érintene, márpedig ez nem így van.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elismerte, hogy Magyarországon drágult a legnagyobb mértékben az élelmiszer, amit január 17-én, az ATV-nek adott interjújában a gyenge árfolyammal és a hazai élelmiszeripar gyenge termelékenységével magyarázott.

Az MSZP frakcióvezetője úgy véli az élelmiszerek drágulásának valódi okai között ki kell emelni a kiskereskedelmi adó 4,1 százalékra történő növelését és a kiskereskedelmi pótadó kivetését. Ezt az összeget ugyanis ha a kereskedelmi vállalatok nem akarnak veszteséget szenvedni, akkor kénytelenek beépíteni az árakba, amit ezáltal a magyar családokat terheli.

Tóth Bertalan a következő kérdésekre várja a választ:

- Hogyan okozhatták az élelmiszerárak emelkedését az Oroszország elleni szankciók, amikor a hatósági árakat már a háború kirobbanása előtt be kellett vezetni?
- Miért nem drágultak az élelmiszerárak a hazaival azonos arányban a szomszédos országokban, ha annak legfőbb oka a brüsszeli szankciókban ragadható meg?
- Miért nem említik a mezőgazdasági termelékenység visszaesését, a forint gyenge árfolyamát és más szakmai okokat az élelmiszerárak emelkedése kapcsán?
- Mikor vonják vissza az árak emelkedéséért jelentős részben felelős 4,1 százalékos kiskereskedelmi adót és a kiskereskedelmi pótadót?

Kapcsolódó párttagok