mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. március 23. 12:52

Dr. Tóth Bertalan: Miért nyerészkedik az MVM a villamos energia árán a postai dolgozók kárára?

Dr. Tóth Bertalan: Miért nyerészkedik az MVM a villamos energia árán a postai dolgozók kárára?
1200 dolgozója elbocsátását jelentette be a Magyar Posta február végén, arra hivatkozva, hogy a "szankciós energiaárak" (magas áramszámlák) miatt nem tudja fizetni őket. Tóth Bertalan azonban észrevette, hogy az áramárakat az állami MVM szabta a Postának, ez pedig a termelési árak többszöröse.

Az MSZP frakcióvezetője korábbai írásbeli kérdésére („Mi az igazság a postai dolgozókat érintő létszámleépítések kapcsán?”) Dr. Fónagy János államtitkár válaszában az Európát sújtó háború és a szankciós energiaválságban jelölte meg az elbocsátások okát, ami nem meglepő mivel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már korábban szankciós energiaárakkal indokolta az Energiaügyi Minisztérium felállítását. 

Tóth Bertalan észrevette azonban, hogy a Magyar Posta honlapján nyilvánosságra hozott „Teljes ellátás alapú villamos energia adásvételi szerződés” arra enged következtetni, hogy a magas áramszámlák nem a háborúnak és a szankcióknak, hanem sokkal inkább a szintén állami érdekeltségbe tartozó MVM által megszabott rendkívül magas áraknak köszönhetőek. A Paksi Atomerőmű által 12 forintért, a Mátrai Erőmű által 24 forintért termelt áramért a Magyar Posta és az MVM között 2022. december 9-én kötött szerződés ugyanis ennek a többszörösét, egészen pontosan 192,03 forint megfizetését írja elő kilowattóránként. 

A szocialista frakcióvezető Facebook-bejegyzésében rávilágított, a Magyar Posta az áramszolgáltatásra vonatkozó megállapodást a teljes 2023-as évre kötötte meg, így ennek megfelelősen a rendkívül magas, 192,03 forint/kWh árat fizeti egész évben. A zavartalan működéshez szükséges 27 600 000 kwh mennyiség tehát 5 300 028 000 forint + ÁFA költségként jelentkezik. 

Történik mindez annak ellenére, hogy a villamos energia ára a szerződés 2022. december 9-i megkötése óta hatalmasat zuhant, azaz kevesebb mint felére csökkent. Így amennyiben az áramszolgáltatásra vonatkozó megállapodást nem egész, hanem csak egy negyedévre kötötték volna, akkor most az év hátra lévő részére sokkal előnyösebb feltételek mellett lehetne szerződni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a maradék kilenc hónapra 192,03 forint helyett a jelenleg elérhető 85 forintot fizetik kilowattóránként, akkor 5 300 028 000 forint + ÁFA helyett, mindössze 3 084 507 000 forint + ÁFA fizetési kötelezettség keletkezett volna a 2023-as évben. 

Így tehát összességében kijelenthető, hogy egészen biztosan nem a külpolitikai események, hanem az MVM indokolatlanul magas árai és egy elhibázott konstrukció miatt keletkezik közel kétszeres fizetési kötelezettség a Magyar Posta oldalán a villamos energia tekintetében. 

Az eset azért is kiemelkedő jelentőségű, mert a Magyar Posta február 28-án 1200 munkavállaló elbocsátását jelentette be, a létszámleépítés okát pedig éppen a magas energiaárakban jelölték meg.

Tóth Bertalan ezért újabb írásbeli kérdéseket nyújtott be Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez. Az MSZP frakcióvezetője a következő kérdésekre keresi a választ:

  1. Van-e lehetőség a Magyar Posta előnytelen áramvásárlásra vonatkozó szerződésének módosítására? 
  2. Hogyan kívánja segíteni a Magyar Postát abban, hogy a csökkenő árak érvényesüljenek a villamos energiaárak tekintetében? 
  3. Meg kívánja-e osztani a szerződésből származó extraprofitot a Magyar Postával? 
  4. Miért nyerészkedik az MVM a villamos energia árán a postai dolgozók kárára? 
  5. Miért szerződött le a Magyar Posta a teljes 2023-as évre villamos energia szolgáltatásra, amikor a éppen a legmagasabban állt az áram ára? 
  6. Mit kíván tenni a Magyar Posta feletti tulajdonosi jogok gyakorlójaként annak érdekében, hogy a csökkentse a vállalat indokolatlanul magas áramköltségét? 
  7. Nem érez éppen ezért személyes felelősséget az 550 munkavállaló elbocsátása miatt?

Kapcsolódó párttagok