mszp.hu | Gazdaság | Energetika
2023. február 02. 09:41

Tóth Bertalan: Mikor kezdi el követni a földgáz átlagfogyasztás feletti lakossági tarifája a tőzsdei árak csökkenését?

Tóth Bertalan: Mikor kezdi el követni a földgáz átlagfogyasztás feletti lakossági tarifája a tőzsdei árak csökkenését?
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője írásbeli kérdéssel fordult Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez. Kérdésének célja megtudni, mégis miért nem érződik a lakossági energiaárakon a világpiaci ár csökkenése.

2022 július 21-én Magyarország kormánya a rezsiárak brutális emeléséről döntött. A földgáz esetében ugyanis a rezsicsökkentett ár - köbméterenként 102 forint - felhasználási helyenként csak a kormányzati döntés által átlagfogyasztásnak tekinthető szintig - azaz 1729 m3/év fogyasztásig - vehető igénybe. E határ fölött a lakossági piaci ár 747 forintra emelkedett. A gáz árának emelkedése 2022 augusztusának végén érte el a csúcspontját, amikor egészen 340 euro közelébe jutott a gáz ára megawattóránként. Ezt követően azonban a földgáz ára tartósan csökkenésnek indult. Ennek köszönhetően napjainkban a földgáz ára már csak 56 euro környékén mozog, tehát töredékére esett vissza a mértékadónak számító holland Ttf gáztőzsdén. A lakossági földgáz átlagfogyasztás feletti ára viszont jottányit sem változott a tőzsdei ármozgások hatására. Úgy tűnik tehát, hogy a magyar családokat csak a földgáz árának emelkedése érinti, az árak csökkenésével járó kedvező hatásokból viszont nem részesülhetnek. 

A tartós gázáresés ellenére az Orbán-kormány továbbra sem csökkenti az átlagfogyasztás feletti lakossági büntetőárat. A Fidesz-kormány elhibázott gazdasági döntéseinek árát ismét a magyar embereknek kell megfizettetniük. Szijjártó Péter korábban azt mondta, a Gazprom-szerződéssel megteremtették annak lehetőségét, hogy - piaci mozgásoktól függetlenül - a magyarországi felhasználók számára a gáz ára ne növekedjen. Bánki Erik fideszes képviselő, a Parlament Gazdasági Bizottságának elnöke pedig kijelentette: „a holland tőzsdei árakhoz vannak kötve a hosszú távú gázvásárlási szerződések árai”.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője ezért szegezte a kérdést az energiaügyi miniszternek, hogy mégis hogyan fordulhat elő, hogy a földgáz tőzsdei árának csökkenése nem jelenik meg a lakosság átlagfogyasztás feletti rezsiköltségében? Mikor kezdi el követni a földgáz átlagfogyasztás feletti lakossági tarifája a tőzsdei árak csökkenését? – tette fel az egyre égetőbb kérdéseket a szocialista politikus Lantos Csaba energiaügyi miniszternek. 

Válaszként Steiner Attila államtitkár aláírásával ellátott levelet kapott Tóth Bertalan ám ez továbbra sem ad érdemi magyarázatot arra a kérdésre, hogy miért kell a magyaroknak még mindig brutális rezsiszámlákat fizetniük, miközben a világpiaci ár már rég csökken. 

Kapcsolódó párttagok