mszp.hu | Belföld | Lakásügy
2023. január 13. 09:43

Tóth Bertalan: Mikor rendezi végre a kormány a többgenerációs családi házak kedvezményes fogyasztásának ügyét?

Tóth Bertalan: Mikor rendezi végre a kormány a többgenerációs családi házak kedvezményes fogyasztásának ügyét?
A többgenerációs családi házakban élők kimaradtak a kedvezményes energiaárból, ha az egyes lakrészeknek nem volt külön bejárata. Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője hónapok óta kérte a kormányzatot, tegyenek valamit a helyzet megoldásáért.

Számtalanszor jelezte a kormánynak a múlt évben is a szocialista frakcióvezető, hogy  lépjenek, hogy a családi fogyasztási közösségek is részesüljenek a lakossági energiaár-kedvezményekből. Ezek a több generáció által lakott családi házak ugyanis eredetileg kimaradtak a kedvezményes tarifából, ha az egyes lakrészeknek nem volt külön bejárata. Az ilyen közösségek így akár 80-100 ezer forinttal több fűtésköltséget kényszerülnek fizetni. 

December 28-iki rendelete szerint azonban a kormány végre belátta: ezt az intézkedést (is) elhibázta. Új szabályozása az önálló rendeltetési egység fogalmát úgy módosította, hogy annak megfelel már az épületen belüli közös közlekedőből nyíló önálló bejárattal rendelkező helyiség vagy helyiségcsoport is.

Győzelemről lehetne beszélni, hiszen több ezer együtt élő több generációs család fizethet mostantól kisebb rezsit!

Csakhogy van egy-két bökkenő, s itt bizony a kormánynak van még feladata:

  • Hogyan értesülnek az érintett családok arról, hogy korábban elutasított kérelmük ellenére immár mégis jogosultak a kedvezményre?
  • Ha azonnal beadják a kérelmüket, akkor is legkorábban februártól fizethetnek kedvezményes tarifát. Hogyan érvényesíthetik a nekik már tavaly óta járó kedvezményt?

Örvendetes, hogy a kormány belátta hibáját, és részben korrigálta az általa előidézett igazságtalanságot. De senki nem szenvedhet hátrányt azért, mert a kormányzat későn ébredt rá, hogy milyen helyzetbe hozta a magyar családokat.

Tóth Bertalan arra kéri az érintett családokat: nyújtsák be újra igényüket a kedvezményre akkor is, ha a helyi önkormányzati hivatal esetleg nem értesítené őket a jogszabályváltozásról. Új kérelmük kedvező elbírálása esetén a fűtésköltségük akár meg is feleződhet!

Az MSZP frakcióvezetője írásbeli kérdéssel fordult Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez, hogy megtudja, hogyan tervezi tájékoztatni a korábban elutasított családokat arról, hogy jogosulttá váltak a kedvezményes lakossági díjszabás igénybevételére. A szocialista politikus azt is megkérdezte, mikor lesznek visszamenőlegesen is érvényesíthetőek a kedvezményes energiaárak a többgenerációs családi házak lakói számára.

Kapcsolódó párttagok