mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. február 15. 13:58

Tóth Bertalan: Mikorra várható az ivóvíz-ellátás helyreállítása Szigetváron?

Tóth Bertalan: Mikorra várható az ivóvíz-ellátás helyreállítása Szigetváron?
Az MSZP frakcióvezetője írásbeli kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszterhez. Kérdésének célja megtudni a Szigetváron hónapok óta fennálló vízproblémák okait és a lakosok kompenzációjának módját.

Hónapok óta barnára színeződött, kellemetlen szagú, zavaros víz folyik a csapokból Szigetvár Város számos utcájában. A sajtóban megjelent információk szerint a vasbaktérium okozta elváltozás az ivóvíz-hálózat fejlesztését célzó állami beruházás kivitelezésével párhuzamosan keletkezett. A helyiek közül többen úgy vélik, hogy a beruházás alkalmával fúrt kutak megnyitásának és a víz klórtartalmának csökkenésének is szerepe lehetett a szennyeződés kialakulásában. 

A környéken lakóknak azóta más forrásból kell megoldani a vízszükséglet kielégítését. Sokan ásványvizet vásárolnak, mások időt, energiát nem kímélve kényszerülnek vízhordásra. Ennek ellenére azonban továbbra is teljes árat fizetnek a használhatatlannak minősülő szolgáltatásért. 

A február 10-én tartott lakossági fórumon a kivitelezést végző Szabadics Zrt. és a Hidrofilt Kft. képviselői elmondták, hogy a vízműből származó ivóvíz minősége megfelelő, így minden bizonnyal a hálózaton belül keletkezett problémáról van szó. Bár a műszaki ellenőrzés során a nem bukkantak szabálytalanságra, de a vaskoncentráció mértéke mégis jóval magasabbnak bizonyult a megengedettnél.

Az ügy mihamarabbi rendezése érdekében Tóth Bertalan frakcióvezető a következő kérdéseket tette fel Pintér Sándor belügyminiszternek:

  1. Mi okozta az ivóvíz elváltozását Szigetváron?
  2. Mióta áll fent ez a nem kívánt állapot?
  3. Egészségre ártalmas-e a csapokból folyó, elszíneződött víz?
  4. Mikorra várható az ivóvíz-ellátás helyreállítása?
  5. Hogyan kárpótolják az ivóvíz-szolgáltatás nélkül maradt, mégis teljes árat fizetőket?
  6. Indult-e vizsgálat a felelősök személyének megállapítása érdekében? 

Kapcsolódó párttagok