mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld
2022. március 21. 11:52

Nagy a hasonlóság Putyin és Orbán rendszere között

A Fidesznek fontosabb a saját gazdagodása, mint az ország érdeke – mondta a Szabad Európának adott interjújában Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke.

Az ellenzéki politikus azt is hozzátette: kormányváltás esetén azonnal el fogják zárni a pénzcsapokat, hogy a közpénz ne kerüljön olyan helyre, ahol a fideszes oligarchák, vagy bárki ellopja.

Orbán Viktor veszélyes hintapolitikát folytat, amivel Putyint segíti – mondta a Szabad Európának adott nyilatkozatában Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. A politikus kifejtette: nagy a hasonlóság Putyin és Orbán rendszere között, amit a sajtószabadság helyzete, az ellenzék jogainak csorbítása, a jogállam, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségének leépítése is mutat.

Tóth Bertalan kijelentette: Orbán Viktor minden lépése arra irányul, hogy Magyarországon is egy totalitárius áldemokrácia épüljön ki. Most, amikor az orosz-ukrán háború a kelet-európai térség békéjét és biztonságát veszélyezteti, a kárpátaljai magyarság pedig közvetlen életveszélyben van, a politikus úgy vélte: nem lehet itt is, meg ott is állni. Egyértelmű értékválasztásra van szükség, és ezt a demokrata ellenzéki pártok egyértelműen megtették. „Egyetértünk abban, hogy erős az Európai Unió és a NATO iránti elköteleződésünk” – jelentette ki az MSZP társelnöke, rámutatva: Orbán Viktor március 15-i beszéde a semlegességről valójában Putyin akaratát tükrözi. Az orosz elnök ugyanis korábban pont ezt követelte: a NATO vonuljon vissza az 1997-es határokig és alakítson ki semleges területet Oroszország és Európa között, amelybe Magyarország is beletartozik.

Az MSZP társelnöke szerint ezt a hintapolitikát be kell fejezni. Mint mondta, az is hazug beszéd, hogy a háború árát ne a magyar emberek fizessék meg, hiszen ezt már most fizetjük a magas inflációval, a dráguló árakkal. „Ezt a gazdasági krízist egyféleképpen lehet orvosolni: ha lehívjuk az Európai Uniós pénzeket, amelyek Orbán miatt egyelőre nem jönnek. Ez is az április 3-i választás tétje” – szögezte le az MSZP társelnöke.

Arra a kérdésre, hogy mivel tarthatja a Kreml sakkban a magyar kormányzatot úgy, hogy Orbán Viktor a háború kellős közepén Putyin nevét ki sem ejtette, az MSZP társelnöke azt felelte: a Fidesz-kormánynak sokkal fontosabb a saját gazdagodása, mint az ország érdeke. Bár hazánk ma már több irányból tud energiahordozóhoz jutni, a legtöbb gázt még mindig Oroszországtól vesszük. Ennek magyarázataként Tóth Bertalan emlékeztetett: 2014 környékén fideszes üzletemberek 150 milliárd forintot kerestek azzal, hogy a magyar állam lehetőséget adott egy offshore-cégnek, hogy olcsóban hozzon be gázt és drágábban adja tovább. Nagy valószínűséggel orosz gázt hoztak be már akkor is.

„A kormány számára az egyéni gazdagodások fontosabb prioritást élveztek, mint az, hogy minél inkább függetlenedni tudjunk az orosz energiahordozóktól” –fogalmazott a politikus.

A választások eredményével kapcsolatban az MSZP elnöke kijelentette, hogy bizakodó és a meglepetést sem zárja ki. Mint mondta, erőteljes a kormányváltó hangulat, a 2018-as kampányhoz képest sokkal többen jönnek az ellenzéki rendezvényekre. Szerinte az ellenzék győzelme után helyreállítják a jogállamot és annak sem lesz akadálya, hogy lehívják az uniós forrásokat. „Mi azt szeretnénk, hogy az EU-s támogatások valóban odamenjenek, ahol szükség van rá. Ne Mészáros Lőrinc és a többi oligarcha zsebébe, hanem az oktatásba, egészségügybe, a szociális ellátásba” – jelentette ki az MSZP társelnöke.

Az ellenzék közös választási programjáról Tóth Bertalan elmondta: pártja számára a legfontosabbaz oktatás és az egészségügy fejlesztése, a munkavállalói jogok erősítése, a minimálbér adómentessé tétele, az alacsony bérek és az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása. Kifejtette: bérlakások építésével, a „Kádár-kockák” és panellakások energiahatékonyságot növelő felújításával csökkenteni akarják a lakhatási válságot, az életkezdés támogatásával pedig segíteni fogják a fiatal generációt. Amellett, hogy az uniós támogatások egy részét a kis- és középvállalkozások felé szeretnék terelni, az adórendszerben is változásokat terveznek. Szerinte ugyanis az, hogy a Magyarországon működő multinacionális cégek csak 9 százalékkal adóznak, nem tisztességes a hazai kis- és középvállalkozásokkal szemben.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék választási győzelme esetén miként kíván a korrupció ellen küzdeni, az MSZP társelnöke azt felelte: Magyarország csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez és növelik a kormányzat gazdálkodásának átláthatóságát.„Azonnal el fogjuk zárni a pénzcsapokat, a közpénz nem kerülhet olyan helyre, ahol a fideszes oligarchák, vagy bárki ellopja”– jelentette ki a politikus, hozzátéve: felkészültek arra, hogy nem lesz könnyű lebontani azt az illiberális, alaki köztársaságot, amit Orbán Viktor már 12 éve épít, de el fogják kezdeni.

„Nyilván, ha kétharmaddal nyerne az ellenzék, abban az esetben könnyebb dolgunk lenne. Azonban elég komoly jogászi és szakmai munka folyik a háttérben azért, hogy az új kormánynak legyen mozgástere” – jelentette ki az MSZP társelnöke.