mszp.hu | Belföld
2022. április 04. 17:49

Tóth Bertalan: Nem helyes egy emberen elverni a port

Tóth Bertalan: Nem helyes egy emberen elverni a port
Nem helyes, ha a mostani választáson együttműködő pártok és vezetőik egymásra mutogatnak, vagy egy emberen akarják elverni a port – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Facebookon megjelent videóüzenetében hétfőn.

Mint mondta, a választási eredmény miatti fájdalom és csalódottság közös, „de a jövőnk is az. Nem adhatjuk fel, küzdenünk kell azért, amiben hiszünk, mert ez ad értelmet az életünknek, ez alapozza meg gyermekeink és unokáink jövőjét”.

Úgy értékelt: a közpénzből fenntartott hatalmi propagandagépezettel, a 12 év alatt kiépített fideszes gazdasági hátországgal szemben vívott választási küzdelem nem egyenlő feltételek szerint zajlott, az egységes ellenzék, „és azon belül különösen a Magyar Szocialista Párt”, „bármennyit is dolgoztunk, nem tudtunk versenyezni a kormánypárt rendelkezésére álló erőforrásokkal”.

Az orosz-ukrán háború, a kormány választás előtti osztogatása, így az ország eladósítása és „a hatpárti együttműködésből kiszűrődő belső ellentétek” nem a kormányváltás felé terelték a választókat, a DK és a Jobbik szorosabb együttműködésének hatására pedig „a Jobbik szavazói vélhetően a Mi Hazánkra, a Fideszre és más pártokra adták a szavazatukat, vagy távol maradtak a választástól” – mondta.

„Az egységes ellenzék idén lényegében annyi szavazattal kapott kevesebbet országosan, mint ahányan 2018-ban a Jobbikra szavaztak” – mutatott rá.

Kiemelte: a 2018-ban egyéni mandátumot szerzett, és most közös jelöltként indított szocialista képviselők döntő többsége megőrizte a választók bizalmát, Vajda Zoltán győzelmére pedig „komoly esélyt” látnak, mivel esetében több ezer szavazat megszámlálása még hátravan.

Ismertette: Az MSZP-Párbeszéd szövetség 24 körzetben indított közös jelöltet, ebből 8 választókerületben nyertek. A DK a 32 ellenzéki előválasztási győzelméből 4 választókerületben szerzett mandátumot; az LMP 5 előválasztási győzelméből 1-ben; a Momentum 15 előválasztási győzelméből 5 -ben; a Jobbik azonban 29 előválasztási győzelméből egyet sem tudott mandátumra váltani.

„Most az értékelés, soraink rendezésének és a tervezés időszaka következik” – mondta a jövőbe tekintve.

Mint mondta, országjárásba kezdenek, szűkebb és szélesebb körben is értékelve a választási időszakot, és megtervezik a jövőt, „veletek, közösen”. Bejelentette azt is: az MSZP elnöksége kibővített választmányi ülés összehívását kezdeményezte április 23-ára.

Kijelentette: következetesen képviselik az MSZP elmúlt években épített új szociáldemokrata politikáját.

Arról is beszélt: fontosnak tartja az az MSZP-Párbeszéd szövetség megerősítését, mely 15-16 országgyűlési képviselőjével a legerősebb ellenzéki parlamenti erő lesz.

„A munka, amit elvégeztünk, nem volt hiábavaló. A közös erőfeszítéseink adhatják az alapot annak az új politikának, amely elvezeti Magyarország többségét a felismerésig: csak egy világosan beszélő, baloldali alapokra építkező erő képes leváltani a Fideszt. Mi hisszük, hogy ez az erő az MSZP!” – mondta a szocialisták társelnöke.

Kapcsolódó párttagok