mszp.hu | Belföld
2022. február 20. 13:22

Tóth Bertalan nyílt levele Orbán Viktorhoz

Tóth Bertalan nyílt levele Orbán Viktorhoz
Olvasom, hogy Orbán szerint a jogállamisági perben az Európai Unió vesztett.

Szerinte az Európai Bíróság azt mondta, hogy a jogállamisági szempontokat konkrét ügyekre, bizonyítható pénzügyi vonatkozás esetében lehet alkalmazni.

Nem, Miniszterelnök úr! Nem ezt mondta. Azt mondta, hogy pénzügyi szankciók is bevethetők az európai értékeket, a szabadságjogokat és a jogállamiságot leépítő korrupt kormányokkal szemben, ha azok vezetői szavakból, nyilatkozatokból már nem értenek. Ha ebben a helyzetben magára ismer, az nyilván nem a véletlen műve.

Persze, konkrét ügyek is vannak bőven.

 • Itt van a például a Pegazus-ügy. A Fidesz-kormány civileket, újságírókat, politikusokat, üzletembereket figyelt meg titokban egy terroristák ellen kifejlesztett kémprogrammal. A megfigyeléseket az törvény szerint az igazságügyi miniszter engedélyezheti, de Varga Judit igazságügyi miniszter az engedélyezési jogkört átengedte az azóta korrupciógyanúba keveredett és lemondott Völner Pál államtitkárnak. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke pedig egy ponton túl nem folytatta a vizsgálódást. Ilyen egy jogállamban eleve nem történhetne meg, de következmények nélkül semmiképp nem maradna.
   
 • A Völner-Schadl ügy nyomozati iratai szerint, hogy Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korábbi elnöke személyes indíttatásból ki akart rúgatni egy bírót, ezért felkereste az OBH elnökét, aki összehozta őt Tatár-Kis Péterrel, a Fővárosi Törvényszék elnökével. Schadl állítása szerint Tatár-Kis azt mondta neki: a bírót ugyan nem tudja kirúgni, de megnehezítheti az életét. Jogállamban ilyet lehetne? Nem gondolnám.
   
 • Amikor egy bírósági ítélet a sajtó képviselőinek adott igazat abban, hogy a kórházigazgatók és nem az EMMI hatásköre arról dönteni, kit engednek be az intézménybe, a Fidesz-kormány veszélyhelyzeti rendelettel írta felül a jogerős bírósági döntést. Így továbbra sem lehet tudni, milyen állapotok uralkodnak a sürgősségi osztályokon, pedig a Covid-osztályokon dolgozó orvosok, nővérek beszámolói alapján talán mindenkivel könnyebb lenne megértetni, milyen veszélyt jelenthet a járvány.


A Fidesz az elmúlt 12 évben egy lassú puccsot végrehajtva felszámolta a magyar jogállamiságot, megszüntette a jog- és vagyonbiztonságot, lebontotta a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét és megrendítő csapást mért a sajtószabadságra. Magyarország ma már szinte semmiben nem felel meg azoknak a demokratikus követelményeknek, melyek alapján 2004-ben az EU tagja lett.

 • A demokratikus fékek és ellensúlyok rendszere már a múlté.
   
 • Az Alkotmánybíróságban és a Kúria élén ülő fideszes káderek Orbán Viktor bábjai.
   
 • A köztársasági elnök egy mindenhez asszisztáló pártkatona, aki nem tölti be a törvényhozói hatalom feletti ellenőrző funkcióját.
   
 • Az Állami Számvevőszék elnöke, a Költségvetési Tanács elnöke, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnökei, a Monetáris Tanács tagjai, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke és helyettesei, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke már egytől-egyig a kormányzó párt kliensei.
   
 • Az ügyészség is kormányzati irányítás alá került, a szintén fideszes legfőbb ügyész pedig a bűncselekmények felderítése helyett inkább a párthoz köthető ügyek eltussolásában jeleskedik.
   
 • A Transparency International értékelése szerint Magyarország az Európai Unió két legkorruptabb országa közé került a Fidesz kormányzása alatt, míg a visegrádi országok közül tavaly Szlovákia 9, Csehország 11, míg Lengyelország 13 ponttal kapott jobb értékelést, mint Magyarország.
   
 • Az önkormányzatiságot lebontották, elvették a települések pénzét, miközben a feladatok többségét meghagyták nekik – kivéve pár, suttyomban megsegített fideszes önkormányzatot.
   
 • A manipulált és tisztességtelen választási rendszer révén szerzett kétharmaddal a Fidesz szavazógéppé silányította a Parlamentet: a valódi döntési jogkör egy olyan szűk klikk kezébe került, amely a háttérből, demokratikus kontroll nélkül dönt az ország sorsáról.
   
 • Országos sajtóbirodalom szolgálja Orbán rendszerét, a KESMA több száz újságjával, országos rádiókkal és televíziókkal gyártja és sugározza a propagandát, már nincs független országos rádióadó, közszolgálati tájékoztatás helyett pedig a fideszes pártközpontból irányított agymosás zajlik. A Freedom House jelentése szerint a magyar sajtó már csak részben szabad, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet pedig a sajtószabadság helyzete alapján már csak a 92. helyre sorolta hazánkat.


Orbán már nem képes korrekcióra. A tét a következő hat évre mintegy 15 ezer milliárd forint. Ha április 3-án a Fidesz marad, ez a pénz elveszhet. Minden magyar ember 1,5 millió forinttal lehet szegényebb.

Ha a Fidesz marad, elveszíthetjük a felzárkózásunkat segítő uniós pénzeket, Magyarország végérvényesen leszakad, és kiiratkozik a fejlettebb nyugati országok közül.

Ezért van szükség változásra, hogy április 3-án az Egységben Magyarországért szövetség jelöltjeivel elzavarjuk a Fideszt és Magyarország elindulhasson újra felfelé!

Áprilisban szavazzunk az Egységben Magyarország jelöltjeire, szavazzunk a változásra!

Kapcsolódó párttagok