mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Nyugdíj
2021. szeptember 03. 09:29

Tóth Bertalan: Olvasom Varga Mihály magyarázkodását

Olvasom Varga Mihály magyarázkodását, miután felhívtam a figyelmet arra, mennyire leszakadtak a nyugdíjak a fizetésektől, és hogy fel kell zárkóztatni a kisnyugdíjakat.

Olvasom, ahogy a pénzügyminiszter leírja a hazug propagandaszövegét, és az jut eszembe: több szerénységet, kedves Varga Mihály! Hiszen mégiscsak Ön volt az, aki

•  megszavazta, hogy elvegyék és elköltsék csaknem hárommillió ember időskorra félretett, nyugdíjcélú megtakarítását!

•  támogatta a korhatár alatti nyugdíjak és a rokkantsági nyugdíjak megszüntetését, tönkretéve ezzel rengeteg rokkant ember életét!

•  igennel szavazott arra, hogy a vegyes indexálás eltörlésével kevesebb legyen az éves nyugdíjemelés, támogatta a nyugdíjjárulék-plafon eltörlését, a járulékok adóvá történő átalakítását, az önálló nyugdíjbiztosítási alap megszüntetését és az igazgatási rendszer szétzilálását!

•  ellenezte az MSZP javaslatait a nyugdíjak emeléséről, illetve azok igazságosabb elosztásáról! Varga Mihály erről valahogy elfeledkezik. Mint ahogy a propagandát hajtogató magyarázkodása is eléggé hiányos. Nézzük hát, mit állít, és mit hallgat el!

•  Varga Mihály azt hajtogatja, hogy a nyugellátási kiadások idén már mintegy 33%-kal magasabbak, mint 2010-ben. Csak épp azt nem teszi hozzá, hogy 10 év alatt a nyugdíjcélú kiadások értéke nem nőtt, mivel a kumulált infláció a nyugdíjas fogyasztói kosárban lényegében ugyanakkora (32,64 %). Ráadásul 10 év alatt közel 335 ezerrel (19,4%-kal) többen lettek öregségi nyugdíjasok, így az öregségi nyugellátásra fordított pénz is többfelé oszlik, azaz az egyének szintjén értékcsökkenés történt. Varga arról sem beszél, hogy a kormány a GDP arányában kevesebbet költ nyugdíjakra! A KSH adatai szerint 2010-ben a nyugdíjcélú kiadások a GDP 11,2%-át tették ki, míg 2019-ben már csak 8,3%-át!

• Varga Mihály azzal büszkélkedik, hogy elkezdték a 13. havi nyugdíj visszaépítését. Azt viszont nem fejti ki, hogy a 13. havi nyugdíjat az MSZP vezette be, aminek a kifizetését a Bajnai-kormány a gazdasági világválság miatt volt kénytelen felfüggeszteni. Miért várt a Fidesz 11 évet a 13. havi nyugdíjjal? Hiszen kétharmados parlamenti többségük volt és élvezték a gazdasági fellendülés hatásait! Inkább stadionokra költöttek meg Mészáros Lőrincnek adták a pénzt! És még most is csak egyheti nyugdíjat akarnak eladni 13. haviként!

•   Varga Mihály szerint három év múlva az átlagnyugdíj 72%-kal lesz magasabb, mint 2010-ben. Arról azonban mélyen hallgat, hogy MA MI VAN?! Elárulom: 11 év Fidesz-kormányzás után, 2021-ben az átlagnyugdíj csak 52%-kal magasabb, mint 2010-ben, és MA az átlagnyugdíj csak 54%-a a nettó átlagkeresetnek, míg 2010-ben a 74,5%-a volt!

•  Varga Mihály azt ígéri, hogy a kiugró gazdasági növekedés miatt nagy nyugdíjprémiumot fognak fizetni. Csak éppen azt nem teszi hozzá, hogy a nyugdíjprémiumra vonatkozó szabályok az MSZP kormányzása idején születtek, „kiugró gazdasági növekedés” pedig azért van, mert a vírusválság alatt a magyar gazdaság csökkent az egyik legnagyobb mértékben! Magyarul: a szakadékból van hová visszakapaszkodni! A Fidesz-kormány válságkezelését pedig még Matolcsy György jegybankelnök is bírálja!

•  Varga Mihály állítja: a magas infláció miatt többször is kiegészítő nyugdíjemelést hajtanak végre. Csak éppen azt nem teszi hozzá, hogy ez nem kegy, hanem jár a nyugdíjasoknak! Mivel minden évben tudatosan alultervezik az inflációt, év végéig használják a nyugdíjasok pénzét, vagyis a kispénzű idősek hiteleznek a Fidesz-kormánynak!

A Fidesz és az MSZP nyugdíjpolitikája között az a különbség, hogy számunkra a nyugdíjasok nem statisztikai számok, és nem költségvetési tételek, hanem emberek! Ők a nagyszüleink, a szüleink, akiknek idős korban is garantálni kell a biztos megélhetést!

Azt akarjuk, hogy az időskori létbiztonság ne a kevesek kiváltsága legyen! Ezt Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd szövetség LMP által is támogatott miniszterelnök-jelöltje is világosan kimondta! Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz-kormány 12. évében a nyugdíjasok nagy többsége nem tud kijönni a nyugdíjából! A 65 év felettiek szegénységi aránya 11 év alatt több mint a háromszorosára nőtt (4,9%-ról 15%-ra), és csaknem 450 ezer nyugdíjas a kevesebb nyugdíjat kap, mint a megélhetési minimum!

Fel kell zárkóztatni az alacsony nyugdíjakat! Svájci indexálás, 70 ezer forintos nyugdíjminimum és igazságos nyugdíjelosztás – ez a mi programunk!

Ahhoz, hogy mindez valóság legyen, kell az emberek támogatása! Ezért fontos, hogy már az előválasztáson minél többen szavazzanak az MSZP-Párbeszéd szövetség jelöltjeire és Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltre! Csak így lehet magasabb a nyugdíj, csak így teremthetünk emberhez méltó életet az idősek számára!